Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Top

ŤAŽKÁ situácia v slovenských nemocniciach: Tajnosti, nejasnosti, zahmlievanie, informačné suchoty

Minister Lengvarský dal príkaz za obmedzenie bielej medicíny. ZDROJ: TASR / Milan Kapusta

BRATISLAVA – Epidemiologická situácia sa na Slovensku naďalej zhoršuje. Počty pozitívnych aj hospitalizovaných rastú každým dňom. V nemocniciach bolo k nedeli 28.11. hospitalizovaných 3 219 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, pričom najvyšší výskyt pozitívnych je v súčasnosti medzi deťmi a mládežou od piatich do 18 rokov, tvoria 25 percent z celkového počtu pozitívnych. Na Jednotkách intenzívnej starostlivosti je 291 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 258 osôb. 

 

Do nemocníc sa dostávajú najmä nezaočkovaní ľudia, z každých desiatich pacientov je asi osem nezaočkovaných. “Pacienti v nemocniciach sú o niečo mladší. V druhej vlne gro tvorili ľudia nad 60 rokov, teraz sú to ľudia nad 50 rokov,” upozornil riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva Matej Mišík. Najviac sú zaťažené nemocnice v Prešovskom a Žilinskom kraji. Problémy sú najmä s umelou pľúcnou ventiláciou ako aj s odborným personálom na špecializovaných oddeleniach. Aj preto redakcia zregiany.sk k téme, aká je je reálna situácia v slovenských nemocniciach, požiadala o informácie Zuzanu Eliášovú z tlačového odboru Ministerstva zdravotníctva.

FAKTY A REALITA slovenského zdravotníctva. CHAOS, zavádzanie a SĽUBY

 

Zlá situácia v nemocniciach.
Zlá situácia v nemocniciach. Zdroj: TASR / Martin Baumann

Podľa informácii ministerstva zdravotníctva z 23.7.2020 by malo byť na Slovensku po reprofilizácii k dispozícii takmer 15-tisíc lôžok. Čo je trojnásobok toho, koľko je v súčasnosti hospitalizovaných pacientov. Sú tieto lôžka aktuálne v slovenských nemocniciach k dispozícii?

Faktom je, že kapacity lôžok sa napĺňajú a kapacity sú v mnohých prípadoch naplnené už nad rámec tretej fázy reprofilizácie.

Pri súčasných aktuálnych informáciách od ministra Lengvarské ako aj od ministerstva zdravotníctva nepovažujete informácie uverejnené ministerstvom zdravotníctva a exministrom Marekom Krajčím z júla 2020 za zavádzajúce a klamlivé, respektíve nie sú súčasne informácie ministerstva zdravotníctva zavádzajúce?

Situácia v nemocniciach na Slovensku je veľmi vážna, kapacity nemocníc pre pacientov s COVID-19 sa rýchlo napĺňajú, mnohé už hlásia prekročené maximá.

Ministerstvo zdravotníctva rovnako 23.7.2020 informovalo, že na Slovensku máme dostatok pľúcnych, ktorých malo byť viac ako 1000. Pričom ministerstvo informovalo, že „Spolu s ďalšími nižšími typmi ventilátorov a podporných oxygenačných prístrojov tak Slovenská republika bude mať v lôžkových zariadeniach takmer 2 000 lôžok vybavených prístrojmi na podporu dýchania.“ Ktoré informácie sú preto z vašej strany relevantné a pravdivé? Z júla 2020 alebo z novembra 2021?

Ministerstvo zdravotníctva situáciu veľmi pozorne koordinuje v spolupráci s nemocnicami, samosprávnymi krajmi a krajskými koordinátormi. Aktuálne je v platnosti príkaz šéfa rezortu na obmedzenie tzv. bielej medicíny, teda plánovaných zákrokov, ktorých presun nebude znamenať zhoršenie zdravotného stavu pacienta. Najkritickejšia situácia je, žiaľ, v regiónoch, kde je najnižšia zaočkovanosť. Pacientov v spolupráci s Operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby prevážame do nemocníc, ktoré hlásia ešte voľné kapacity. Minister zdravotníctva dal  zároveň pokyn, aby nemocnice v najviac postihnutých regiónoch reprofilizovali lôžka aj nad rámec pôvodne stanovenej maximálnej tretej fázy kapacity.

 

Podľa vlády je v nemocniciach nedostatok lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou. ZDROJ: TASR / Milan Kapusta

Podľa ministra Lengvarského má Slovensko prioritný problém s kapacitou personálu na obsluhovanie umelej pľúcnej ventilácie. Sú tie informácie pravdivé? Je v slovenských nemocniciach v súčasnosti dostatok odborného a kvalifikovaného personálu na oddeleniach s pľúcnou ventiláciou?

V regiónoch na východe Slovenska sme požiadali už niektoré špecializované ústavy, aby pripravili kapacity pre pacientov s COVID-19. Pripravujeme tiež zapojenie mimorezortných zdravotníckych zariadení. Vďaka aplikácii e-lôžko vieme presne, kde je koľko lôžok voľných a záchranka s pacientom je nasmerovaná do konkrétneho zdravotníckeho zariadenia.

Od jari mali zo slovenských nemocníc odísť stovky zdravotníkov. Máte informácie koľko ich odišlo a aký je aktuálny stav so zdravotnými personálom v slovenských nemocniciach? 

Čo sa týka umelých pľúcnych ventilácií, faktom je, že v posledných dňoch sa kapacity lôžok s možnosťou napojenia na umelú pľúcnu ventiláciu napĺňajú. Prioritne je problém s kapacitou personálu na ich obsluhovanie. V súčasnej situácii nemocnice využívajú prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu aj ako tzv. high flow-vysokoprietokovú kyslíkovú liečbu.

Podľa informácii redakcie zoznam.sk je v nemocnici L.Dérera na Kramách, v nemocnici Sv.Michala ako aj Národnom onkologickom ústave na Klenovej hospitalizovaných iba minimum pacientov na covid. Aký je reálny stav v týchto ako aj v iných bratislavských nemocniciach?

Pre informácie o konkrétnych počtoch hospitalizovaných pacientov s COVID-19 po regiónoch kontaktujte, prosím, kolegov v NCZI.

Ale v Národnom centre zdravotníckych informácii sme viac a konkrétnejších informácii nezískali. “Národné centrum zdravotníckych informácií nezverejňuje uvedené informácie vzhľadom na to, že ide o dôverné štatistické údaje. Zároveň Vám zasielame grafické spracovanie dát o obsadených lôžkach pacientmi s potvrdeným COVID-19,” dodala Alžbeta Sivá z Národného centra zdravotníckych informácií. Viac informácií získate na https://covid-19.nczisk.sk/sk

 

Grafy k situácii s covidom Národného centra zdravotníckych informácii. ZDROJ: NZCI

Kto tu klame a zavádza? Tvrdé slová lekára Visolajského na realitu v slovenských nemocniciach