Regióny Košice

Zamestnanci dopravného podniku mesta Košice dostanú odmenu 500 eur

Žena z Trenčína podvodníkovi, ktorý chcel od nej vylákať peniaze, nenaletela
Ilustračná foto: Zdroj: FB / Polícia SR - Trenčiansky kraj

KOŠICE – Zamestnanci Dopravného podniku mesta Košice dostanú tento týždeň k svojej pravidelnej výplate aj odmenu v priemernej výške 500 eur. Dohodli sa na tom predstavitelia ich odborov s vedením mesta Košice a DPMK. Informoval tom Jana Poľová z DPMK.

 

Zamestnanci mali v súlade s platnou Podnikovou kolektívnou zmluvou pôvodne nárok len na ročnú odmenu v paušálnej výške 150 eur. Koncom novembra po vzájomných rokovaniach medzi zástupcami zamestnancov a predsedom Predstavenstva DPMK Marcelom Čopom došlo k navýšeniu mzdových prostriedkov o ďalších 330 eur.

Celkovo tak na koncoročné odmeny v DPMK pôjde aj s odvodmi viac ako 664-tisíc eur. Generálny riaditeľ DPMK Vladimír Padyšák má na základe návrhu riaditeľov jednotlivých úsekov predložiť predstavenstvu spoločnosti zoznam ďalších zamestnancov, ktorí si rozdelia takmer 11-tisíc eur za plnenie mimoriadnych úloh v tomto roku. Zároveň dostal do 15. februára budúceho roka úlohu, aby Predstavenstvu DPMK predložil nový návrh hodnotenia zamestnancov.

Predseda základnej odborovej organizácie vodičov pri DPMK Ivan Horváth víta nielen navýšenie koncoročných odmien pre zamestnancov, ale aj pripravované nové hodnotenie zamestnancov, ktoré má ešte viac motivovať ich odbornosť, zručnosti, schopnosti a celkovú kvalitu odvedenej práce. „V novembri sme požiadali primátora mesta a predsedu Predstavenstva DPMK, či by nebolo možné vyplatiť vyššie odmeny, ako umožňuje naša Kolektívna zmluva. Pre ochorenie COVID-19 sa na mzdách podarilo DPMK ušetriť významné finančné zdroje. Teší ma, že po vzájomných rokovaniach nám mesto vyšlo v ústrety,“ skonštatoval Horváth.

Dopravný podnik oslavuje tento rok svoje 130. výročie. Podľa košického primátora Jaroslava Polačeka (nezávislý) majú pre viacerých jeho zamestnancov prichystané prekvapenie. „Teraz sme v spolupráci s odborármi našli také riešenie, ktorým odmení všetkých tých, ktorí sa počas roka starali o bezpečnú jazdu Košičanov v mestskej hromadnej doprave. Ďakujeme vodičom za ich každodenné nasadenie nielen počas pandémie, ale aj počas návštevy pápeža Františka, mnohých výluk alebo počas zastupovania svojich práceneschopných kolegov, keď museli absolvovať viaceré mimoriadne smeny. Naša vďaka patrí aj všetkým ďalším zamestnancom, ktorí sa podieľajú na tom, aby v autobusoch a električkách mohli jazdiť spokojní cestujúci,“ dodal Polček.