Regióny Banská Bystrica

Počet obetí prudko narástol aj v Brezne: Pohrebníctvam vraj situáciu komplikujú nariadenia vlády

Ilustračná foto. Zdroj: TASR

BREZNO – V meste výrazne stúpol počet úmrtí súvisiacich s COVID-19. Podľa informácii od pohrebníctiev je zabezpečenie pohrebov aj napriek aktuálnej situácii bezproblémové, prácu im komplikujú opatrenia vlády.

 

V Brezne podobne ako na celom Slovensku v posledných mesiacoch stúpajú úmrtia súvisiace s COVID-19. Ako povedala vedúca útvaru primátora Dominika Predajnianska, v novembri zo 71 úmrtí bolo 30, ktoré súviseli s COVID-19, pričom v októbri zo 47 úmrtí bolo 11 prípadov a v septembri z 34 úmrtí len jeden prípad. Nešlo len o obyvateľov Brezna, ale o všetkých, ktorí zomreli v breznianskej nemocnici. V letných mesiacoch úmrtia s COVID-19 nezaznamenali.

Správu cintorínov majú v meste Brezno na starosti Technické služby mesta Brezno. „Spravujú tri cintoríny, a to dva mestské na Školskej a Cintorínskej ulici a jeden v mestskej časti Bujakovo – Padličkovo. Celkovo tak v Brezne evidujú 3 487 hrobov,“ popísala vedúca s tým, že pohrebné obrady zabezpečujú v Brezne dve pohrebníctva – Pohrebné služby IRIS a Pohrebné služby Milan Haluška.

„Podľa informácii od pohrebníctiev v našom meste je zabezpečenie pohrebov aj napriek aktuálnej situácii bezproblémové. To, čo im však prácu v tomto období komplikuje, sú opatrenia vlády SR, ktoré sa veľmi často menia a niekedy sú veľmi mätúce,“ dodala Predajnianska.

V Brezne sa nachádza 577 urnových miest, pričom v máji tohto roka Technické služby Brezno vybudovali 14 nových hrobových miest. Pre veľký záujem obyvateľov mesto v budovaní urnových miest pokračuje aj pre ich výhodu v úspore plôch cintorínov.