Regióny Žilina Martin

OBROVSKÝ POŽIAR zachvátil sklad kníh!

hasiči, požiar, dom
Ilustračné foto. TASR - HaZZ v Bratislave

KOSŤANY NAD TURCOM – Požiar v budove skladu kníh v Košťanoch nad Turcom v okrese Martin likvidovali v utorok (28. 12.) popoludní profesionálni aj dobrovoľní hasiči. Podľa Miroslavy Mintálovej z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline bolo v budove uskladnených približne 150 paliet kníh.

 

Doplnila, že požiar zachvátil strechu a rozširoval sa na krov. “Majiteľ objektu sa snažil požiar uhasiť pomocou prenosných hasiacich prístrojov. Hasenie sťažovala zlá viditeľnosť, dym a veľké sálavé teplo. Do plášťa strechy museli pomocou rozbrusovačky vyrezať niekoľko otvorov, cez ktoré sa hasilo,” uviedla Mintálová s tým, že pri hasení použili aj výškovú techniku a rebríky.

Požiar podľa nej nezasiahol priestory prízemia, v ktorých boli knihy. “Knihy však museli pozakrývať krycími plachtami, aby ich nepoškodila presakujúca voda použitá na hasenie. Vyskladniť sklad kníh nebolo možné. Pri požiari sa nikto nezranil, príčina jeho vzniku je v štádiu zisťovania,” dodala Mintálová.

Požiar likvidovali profesionálni hasiči z Martina a Záchrannej brigády HaZZ v Žiline s dobrovoľnými hasičmi z obcí Košťany nad Turcom, Sučany, Turčiansky Peter a Martin-Priekopa.