Regióny Prešov Kežmarok

Hasičská zbrojnica v centre mesta prejde ďalšou obnovou

Ilustarčné. Včerajší požiar neďaleko Popradu sa hasičom podarilo zlikvidovať. ZDROJ: FB HaZZ

KEŽMAROKV- Budova požiarnej zbrojnice v Kežmarku, ktorá sa nachádza priamo v mestskej pamiatkovej rezervácii, prejde ďalšou obnovou. V súčasnosti ju využíva tamojší dobrovoľný hasičský zbor (DHZ), ktorý pomáha pri zásahoch a záchranných akciách. Ako informovala vedúca oddelenia projektov a verejného obstarávania Mestského úradu v Kežmarku Marta Markočiová, na budove je narušená omietka a obvodové steny. “Je to nevyhovujúce z funkčného aj estetického hľadiska, keďže sa nachádza priamo v centre mesta,” zdôvodnila.

 

Garážové brány sú podľa nej zastarané, poškodené a manuálne otvárané, čo zároveň spomaľuje čas výjazdu. Tento stav vyrieši plánovaná rekonštrukcia, keď dôjde k zatepleniu obvodového plášťa, výmene vchodových dverí a garážových brán. “Výška plánovanej investície do projektu predstavuje takmer 44.000 eur,” dodala Markočiová.

Zámer bude nadväzovať na už realizovanú obnovu kúrenia, elektroinštalácie, plynofikácie, zdravotníckej inštalácie, výmenu okien, parapetov a rekonštrukciu kúpeľne. Po ukončení projektu bude budova hasičskej zbrojnice i naďalej plne k dispozícii na činnosti DHZ. Mesto Kežmarok neskôr plánuje zrealizovať aj výmenu strešnej krytiny.

V roku 2020 uplynulo 90 rokov od založenia Okresnej hasičskej jednoty v Kežmarku. DHZ zabezpečuje požiarnu ochranu pri akciách organizovaných mestom. Okrem toho zasahoval pri viacerých požiaroch a zúčastnil sa na niekoľkých cvičeniach či súťažiach. “V pandémiou zasiahnutých rokoch 2020 a 2021 dezinfikovali verejné priestory v meste, autobusovú a železničnú stanicu, domovov dôchodcov,” uzatvára Markočiová.