Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Top

VEĽKÁ POLEMIKA okolo zemného plynu: Je možné ho nahradiť skvapalneným LNG plynom?

Ceny ropy aj zemného plynu prudko vzrástli. Zdroj: TASR

BRATISLAVA – Situácia okolo zemného plynu z Ruska je stále zložitá, vývoj nejasný, alternatív ako ho v horizonte dvoch-troch rokov nahradiť je málo a navyše už aj vyjadrenia odborníkov na túto tému sú pre Slovensko zlé.

 

Naposledy sa veľmi otvorene a radikálne k zastaveniu dovozu zemného plynu z Ruska postavil Šéf nemeckej energetickej spoločnosti E.ON Leonhard Birnbaum , ktorý varuje pred zákazom dovozu ruského plynu do Európy, pričom podporuje nesúhlas nemeckej vlády uvaliť embargo na dovoz ruského plynu. Podľa Birnbauma je tento prístup “správny a zodpovedný”. Navyše naznačuje, že by to mohlo znamenať rozpad Európskej únie. Birnbaum varoval, že Nemecko sa nemôže na problém pozerať ako na národnú záležitosť. “Ak si myslíme, že si zabezpečíme dodávky pre seba a nebudeme sa starať o iné krajiny, povedie to k rozpadu Európskej únie,” povedal Birnbaum. K otázke, v akom časovom horizonte by sa Slovensko mohlo úplne a bez problémov „odstrihnúť“ od ruského plynu sa vyjadril aj Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klubu 500.

„Podľa najnovšej európskej ročenky Europe Gas Tracker Report 2022 sú pre úplnú náhradu ruského plynu za LNG potrebné investície na infraštruktúre vo výške 48,5 miliardy EUR. Z toho 12,3 miliardy sú náklady na dobudovanie terminálov a 36,3 miliardy náklady na dobudovanie sietí. Už z týchto čísel je evidentné, že plnohodnotná náhrada nie je v dohľadnej dobe možná. Len Slovensko buduje plynové prepojenie s Poľskom 4 roky. Ďalší problém sú kapacity tankerov. Európska únia by potrebovala mať k dispozícii viac ako 100 tankerov iba na prepravu LNG pre potreby svojej ekonomiky, pričom takéto voľné kapacity nie sú. Odpojenie sa od ruského plynu by pre Slovensko, ako pre krajinu s jednou z najvyšších závislostí na ruskom, malo devastačné dôsledky.“  

 

Rast cien a zdražovanie na Slovensku pokračuje vo všetkých výrobných sektoroch. Zdroj: Peter Korček.

O reakciu na dovoz ruského zemného plynu na Slovensko, respektíve k jeho nahradeniu skvapalneným zemným plynom LNG sme požiadali Ondreja Šebestu, riaditeľ odboru korporátnej komunikácie Slovenského plynárenského priemyslu.

 V akom časovom horizonte je podľa Vás možné aby sa Slovensko úplne a bezproblémov „odstrihlo“ od ruského plynu? Ak je to vôbec možné.

Slovenský plynárenský priemysel intenzívne pracuje na stratégii zabezpečenia dodávok plynu, pričom striktne rozlišujeme krátkodobý horizont a strednodobý pohľad. Z pohľadu najbližšieho obdobia už teraz zabezpečujeme dodatočné dodávky ako pre priemysel, tak aj pre domácnosti pre prípad výpadku dodávok  plynu, ku ktorým môže prísť aj zo strany Gazpromu. V strednodobej perspektíve sa skôr orientujeme na diverzifikáciu možných dlhodobých dodávok spôsobom, kde vypadnutie jedného zdroja, budeme môcť nahradiť alternatívnou dodávkou. Preto kladieme hlavnú váhu na flexibilitu objemovej dodávky. Vzhľadom na to, že Slovensko geograficky nemá priamy prístup k LNG terminálu, je kľúčové, aby bolo pre dostupnosť týchto dodávok zachované fungovanie trhu v Európe a fungujúce cezhraničné prepojenia medzi jednotlivými členskými štátmi EÚ.

Je skvapalnený zemný (LNG) plyn bezproblémovou a úplnou náhradou za ruský zemný plyn a je okamžite použiteľný pre slovenské podniky, ich technické a technologické zariadenia?

Pokiaľ ide o LNG dovážaný do Európy tento je cenovo konkurencieschopný s inými zdrojmi prepravovanými plynovodmi. LNG je priamo využiteľný pre domácnosti aj priemysel, úplne rovnako ako „klasický“ zemný plyn. Jediný rozdiel spočíva v tom, že nie je dopravovaný na veľké vzdialenosti plynovodmi, ale loďami v skvapalnenom stave. V termináloch sa z neho opätovne stáva „plyn“ a vstupuje štandardne do prepravných sietí. LNG sa v Európe využíva takmer 10 rokov a jeho podiel na dodávkach plynu neustále narastá. Doteraz nebol zaznamenaný prípad, že by takýto zemný plyn spôsobil akékoľvek komplikácie pre akékoľvek technologické zariadenie.

 

Rast cien zemného plynu je na svetových trhoch extrémny. ZDROJ: TASR – Roman Hanc

Sú vôbec slovenské podniky pripravené na používanie LNG plynu?

LNG dodávaný do Európy nepochádza z jedného zdroja, často je aj ruského pôvodu. V posledných dňoch, sa napríklad do Európskej únie dostáva ruský LNG cez terminál Zeebrugge. LNG je klasický zemný plyn, a to že sa predáva a nakupuje je jednoznačné potvrdenie jeho aplikovateľnosti. V EÚ sú už teraz desiatky LNG terminálov a ďalšie sa budujú. Je logicky otázne či by sa tak dialo, ak by šlo o nepoužiteľné palivo. Samotná kontrola kvality je viacstupňová, začína sa na LNG terminály, pokračuje kontrolami prepravných sietí a Slovensko ako vnútrozemská krajina je teda poslednou v rade, ak by aj prišlo ku degradácii kvality. Parametre kvality plynu sa sledujú na úrovni prepravy plynu medzi jednotlivými medzinárodnými tranzitnými sústavami. Parametre kvality plynu na vstupe do slovenskej tranzitnej sústavy sleduje spoločnosť Eustream. Na všetkých vstupných bodoch prepravnej siete (HPS) sa stanovujú kvalitatívne parametre (zloženie zemného plynu – 11 zložiek, obsah sírnych zlúčenín, ostatné parametre – rosný bod vody, rosný bod uhľovodíkov, výhrevnosť, spaľovacie teplo, Wobbe-ho index a hustota). Limitné hodnoty týchto parametrov sú dohodnuté v prepojovacích dohodách so susediacimi operátormi. V zmysle týchto prepojovacích dohôd nie je možné aby sa na naše územie dostal plyn, ktorý by nespĺňal požadované parametre. Na rovnakom princípe zároveň fungujú všetci prevádzkovatelia v EU.

Aj podľa vyjadrenia generálneho riaditeľa Duslo Šaľa Petra Bláhu by LNG plyn mohol byť náhradou za ruský zemný plyn iba prípade ak bude distribuovaný v dostatočnom množstve a kvalite, čo je podľa jeho slov nerealistické. Súhlasíte s jeho názorom?

Na národnej úrovni má kvalitu plynu na starosti spoločnosť SPP – distribúcia. Kvalita a vlastnosti plynu, ktorý vstupuje do distribučnej siete a ktorým sú zásobovaní koncoví odberatelia sú kontinuálne merané tzv. určenými meradlami na vstupných bodoch do distribučnej siete a vyhodnocované na dennej báze. Kvalitatívne parametre plynu a teda aj jeho spaľovacie vlastnosti sú dlhodobo ustálené a zodpovedajú špecifikácii uvedenej v Technických podmienkach prevádzkovateľa distribučnej siete, príloha č.1, ktoré sú zverejnené na webovej stránke SPP distribúcia, a.s. Dodržanie záväznej špecifikácie zemného plynu zaručuje jeho bezpečné používanie vo všetkých zariadeniach a spotrebičoch určených pre tento druh plynu.