Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Top

VEĽKÉ ZMENY pre poľovníkov, športových strelcov aj majiteľov zbraní. Povolené budú TLMIČE

BRATISLAVA – Strelné zbrane, zbrojné preukazy aj strelnice sú v súčasnosti v móde. Záujem o vlastnú zbraň je u Slovákov v súčasnosti enormný a tak sa pripravujú aj viaceré legislatívne zmeny.

 

Športoví strelci a poľovníci by v budúcnosti mohli používať zbrane s tlmičom hluku výstrelu. Vyplýva to z návrhu zákona o sprístupňovaní strelných zbraní a streliva na civilné použitie na trhu, ktorý v utorok posunulo plénum Národnej rady do druhého čítania. “Po vzore viacerých krajín Európskej únie sa uvoľňuje režim tlmičov hluku výstrelu ich preradením z kategórie A (zakázané zbrane) do iných príslušných kategórií,” uvádza sa dôvodovej správe. Medzi zakázané doplnky zbraní má naďalej patriť tlmič, ktorý nebude spĺňať podmienky podľa zákona. Možnosť nadobúdať tlmiče by mali mať len športoví strelci a poľovníci. Športoví strelci ich budú môcť mať pripevnené na zbrani a používať ich pri streľbe len na strelniciach. Poľovníci ich budú môcť mať pripevnené na zbrani a používať ich pri streľbe okrem strelníc aj za podmienok uvedených v zákone o poľovníctve.

 

Záujem Slovákov o zbrane, strelivo a zbrojné preukazy je v posledných týždňoch enormný. Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

Uvoľnenie režimu tlmičov bude mať podľa predkladateľov prínos pri ochrane sluchu strelcov, prípadne blízko stojacich osôb. Ich používanie tiež priaznivo ovplyvní hlučnosť v okolí strelníc, čo je častým dôvodom ich zániku. Umožnenie nadobúdania a používania tlmičov poľovníkmi sa využije napríklad aj na zníženie populácie diviakov šíriacich africký mor ošípaných. Zbraň kategórie A s neodnímateľným tlmičom hluku výstrelu spĺňajúcim podmienky podľa osobitného predpisu by mala ostať zaradená do kategórie A. Odnímateľný tlmič hluku výstrelu spĺňajúci podmienky podľa osobitného predpisu, zbraň kategórie B s neodnímateľným tlmičom hluku výstrelu a zbraň kategórie C s neodnímateľným tlmičom hluku výstrelu spĺňajúcim podmienky podľa osobitného predpisu sú zaradené do kategórie B. Zbraň kategórie D s neodnímateľným tlmičom hluku výstrelu spĺňajúcim podmienky podľa osobitného predpisu sa zaraďuje do rovnakej podkategórie, ako táto zbraň bez tlmiča.