Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Top

JE ROZHODNUTÉ! Ako budú vyzerať nové policajné autá? Tento návrh sa Slovákom páčil najviac

ROZHODLI STE, ako budú vyzerať nové policajné autá. Tento návrh dostal najviac hlasov

BRATISLAVA – Na cestách budú jazdiť nové policajné autá. Na zeleno-bielu zabudnite. Polícia sa rozhodla radikálne zmeniť dizajn svojho vozového parku. O tom, ako budú vyzerať nové policajné autá nechali rozhodnúť verejnosť. Hlasovalo sa do včerajšej polnoci. Polícia síce zatiaľ oficiálne výsledky nezverejnila, podľa tvnoviny.sk sa Slovákom najviac páčil dizajn číslo jeden. Získal viac ako 35-tisíc hlasov. V tesnom závese skončil druhý vizuál s viac ako 34-tisíc hlasmi. Tretie miesto nezískalo ani 30-tisíc hlasov.

 

Príspevkom s anketou k novému dizajnu policajných vozidiel policajti na sociálnej sieti oslovili vyše 1,2 milióna ľudí. Na oficiálnom hlasovaní sa zúčastnilo celkovo 101 032 ľudí. Najviac hlasov –  35 418  – získala verzia označená lajkom, druhá v poradí sa umiestnila verzia s českým dizajnom označená srdcom s počtom 34 240 hlasov.

 Zmena má byť súčasťou postupnej modernizácie policajného zboru. V pláne sú aj nové uniformy. Nový dizajn policajných vozidiel ráta s reflexnými žlto modrými farbami. Neráta už ani s nápisom Pomáhať a chrániť. Podľa policajného šéfa farebná kombinácia nie je náhodná. Používajú ju policajné vozidlá vo viacerých krajinách Európy, vrátane susedného Česka.

Z týchto možností si Slováci vyberali. ZDROJ: FB Polícia SR

„Na internete sa spustila taká debata, že sú to farby vlajky Ukrajiny, nie sú, je to lemon taká skôr dozelena, reflexná, vybrali ju odborníci, lebo má veľmi dobrú viditeľnosť a modrá je farbou polície naprieč viacerými krajinami Európy,“ povedal prezident Policajného zboru Štefan Hamran.

Vzhľadom na to, že nový dizajn ráta už so striebornou farbou karosérie, polícia neplánuje prelepovať súčasné autá, ale nové farby dostanú iba novo zakúpené vozidla.

Takto budú podľa hlasovania Slovákov vyzerať nové policajné autá. ZDROJ: FB Políia SR

A vozový park, ktorý pozostáva z približne dvoch tisícok osobných áut, plánuje polícia v najbližšej dobe výrazne obmeniť. Až dve tretiny áut sú totiž podľa policajného šéfa v biednom stave. Majú ísť na to peniaze z plánu obnovy, približne 20 miliónov eur. Isté obdobie tak budú v teréne autá v pôvodnom i novom dizajne.

Policajný prezident predpokladá, že prvé autá v novom dizajne by sa na cestách mohli objaviť ešte tento rok. Postupne chcú do nových farieb obliecť aj samotných policajtov.