Regióny Trnava Galanta Top

ZAUJÍMAVÝ ÚKAZ Vzácny meteorit dopadol na Slovensko! V jednom okrese dokonca spustili veľké pátranie

Na Slovensko dopadol vzácny meteorit.
Na Slovensko dopadol vzácny meteorit. Zdroj: TASR/František Iván

GALANTA – Na územie Slovenska dopadol obzvlášť zvláštny meteorit, vďaka ktorému sa môžeme zapísať do meteorických dejín. Má to však jeden háčik. Hoci odborníci tušia približné miesto, kde mohol dopadnúť, jeho presná miesto dopadu však nie je známe. Môže sa tak nachádzať v ktorejkoľvek záhrade či na poli. Po vzácnom meteorite tak začalo pátrať niekoľko ľudí. Ako ho rozpoznáte?

Pred pár dňami ste mohli zahliadnuť padajúci meteorit. Nešlo však o veľký kus a k pádu malo dôjsť počas dňa. Je preto pravdepodobné, že jeho pád zrejme nikto ani nevidel. Odborníkom z hurbanovského a moravského observatória sa však podarilo zaznamenať jeho dráhu a vďaka tomu dokážu predpokladať, kde pravdepodobne dopadol.

“Podľa odborníkov sa môže nachádzať v oblasti obcí Abrahám, Pavlice alebo Pusté Úľany. Nájsť ho môže v podstate ktokoľvek, pretože mohol spadnúť niekomu do záhrady, na pole či hocikde v intraviláne či extraviláne obcí,” poznamenal portál imeteo.sk. Pátrači tak začali hľadať vzácny meteorit v troch oblastiach v blízkosti mesta Galanta. Nikto však nevie, kde sa meteorit skutočne nachádza.

Ako ho však rozpoznať keď ho nájdete? Meteorit, ktorý spadol na naše územie, by mal mať čiernu farbu. Pre meteorit je taktiež typická váha. Kým “obyčajný” kameň je o niečo ľahší, meteorit, ktorý dopadol na Zem má, väčšiu váhu.

Ilustračná foto. Zdroj: TASR/František Iván

Prečo je taký vzácny?

Prečo je však práve tento meteorit, ktorý dopadol na naše územie, taký vzácny? Vďačíme za to práve dvom observatóriám, a to moravskému a hurbanovskému, ktorým sa podarilo zachytiť jeho dráhu. V múzeách sa totiž nachádza približne 60 000 meteoritov, avšak len v 40-tich prípadoch poznáme aj ich dráhu. Ak sa teda tento kúsok nájde, zapíše sa do dejín a pomenujú ho po jeho nálezcovi.

Podľa odborníkov z imeteo.sk “na Slovensku už jeden takýto meteorit máme. Ten spadol v roku 2010 na územie Košíc. Vybuchol vo výške 35 km a našlo sa z neho približne 200 úlomkov. Spozorovať meteority je ťažké aj pre vedcov. Niektoré síce spozorujú, keď začnú horieť v atmosfére, ale o iných nevedia, až kým nedopadnú na zemský povrch.”