Regióny Bratislava Košice Domáce

So zosnulým kardinálom Jozefom Tomkom sa môžeme rozlúčiť dnes predpoludním

verejnosť sa bude môcť tiež rozlúčiť so zosnulým kardinálom Jozefom Tomkom. ZDROJ: TASR

BRATISLAVA – Verejnosť sa môže so zosnulým  kardinálom Jozefom Tomkom rozlúčiť dnes od 9.00 h do 12.00 h v Katedrále sv. Martina v Bratislave. Po 12.00 h sa uskutoční svätá omša za dušu zosnulého Tomka. Celebrovať ju bude predseda Konferencie biskupov Slovenska, bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.

 

Na rozlúčke sa dnes dopoludnia zúčastní aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Boris Kollár a premiér Eduard Heger. V katedrále bude k dispozícii aj kondolenčná kniha.

Rozlúčka sa v hlavnom meste uskutoční aj v sobotu (13. 8.), a to v čase od 9.00 do 12.00 h. Svätá omša bude rovnako o 12.00 h, hlavným celebrantom bude opäť Zvolenský. Koncelebrovať by mali napríklad žilinský biskup Tomáš Galis a Vladimír Fekete, biskup Apoštolskej prefektúry Azerbajdžan.

Vo Vatikáne sa s Tomkom rozlúčili včera. Zádušnej svätej omši v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne predsedal za účasti pápeža Františka, čelných predstaviteľov Svätej stolice, slovenského biskupského zboru a diplomatických predstaviteľov dekan kardinálskeho kolégia, kardinál Giovanni Battista Re. Svätý Otec sa zúčastnil na celej slávnosti a osobne viedol záverečný obrad posledného odporúčania a rozlúčky. Následne vo štvrtok popoludní previezli pozostatky Tomka na Slovensko.

Veriaci sa s Tomkom budú môcť rozlúčiť v nedeľu a pondelok (14. – 15. 8.) aj v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach.

Omša s pohrebnými obradmi sa uskutoční v utorok 16. augusta so začiatkom o 11.00 h. Hlavným celebrantom bude emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Tomko bude pochovaný v Katedrále svätej Alžbety v Košiciach, kde má pripravenú hrobku.

Tomko bol najstarším členom kolégia kardinálov. Zomrel vo veku 98 rokov v pondelok (8. 8.) vo svojom byte v Ríme, kde sa oňho starali Milosrdné sestry svätého Vincenta de Paul (satmárky). Tomko je najstarším členom kardinálskeho zboru a jediným slovenským kardinálom.