Regióny Banská Bystrica Žiar nad Hronom Top

ZÚFALÁ matka prosí o pomoc: “Môj syn je nezvestný takmer 10 rokov, viem však, že žije!”

Zúfala Anna prosí o pomoc verejnosť. Zdroj: Jana Anna Rafaelova/FB

ŽIAR NAD HRONOM – Zúfalstvo, obavy no najmä strach. Toto všetko prežíva rodina Rafaelových už takmer desať rokov. Ich syn Ivan bol ešte v roku 2013 oslavovať meniny so spolužiakmi, domov sa už však nevrátil. Mal vtedy len 19 rokov.

 

Anna Rafaelová (47), mama nezvestného Ivana, sa už viac ako 9 rokov poriadne nevyspala. Jej milovaný syn Ivko odišiel ešte v roku 2013 osláviť kamarátove meniny. Naspäť domov sa však už nevrátil. Odvtedy sa Annin život premenil na jednu veľkú nočnú moru.

„Naposledy som ho videla 7. apríla o pol siedmej večer. Odišiel s kamarátmi oslavovať meniny jedného z nich. Hovoril, že sa zdrží len nejakú hodinku, lebo ráno musí ísť do školy,“ hovorí s plačom Anna.

Keď Ivko domov nechodil skúšala mu volať na mobilný telefón. Ten však nedvíhal. „Vtedy som už mala pocit, že sa stane niečo veľmi zlé. Ivko mi stále dvihol telefón, či bolo ráno či večer.“

Mobil mu vraj zvonil do piatej rána, potom zostal nedostupný. Anna bola hore celú noc s nádejou, že sa jej syn vráti domov živý a zdravý. Nad ránom, keď sa Ivko stále domov nevracal sa vybrala za jeho kamarátmi, k ich rodičom, a pýtala sa, kde je.

„Tvrdili, že ho okolo polnoci doviezli autom a nechali pred domom, v ktorom sme bývali, na ulici Medzi vodami. Vraj bol veľmi opitý,“ vysvetľuje Anna. Je ale presvedčená, že mladíci nehovorili pravdu.

„Verzie o tom, čo sa v tú noc dialo, niekoľkokrát menili,“ hovorí. „Neviem, čo si mám o tom všetkom myslieť. Ako mohol len tak zmiznúť bez stopy? Prečo jeho kamaráti neostali s ním, ale ho nechali samého? Čo sa stalo s mojim chlapčekom?,“ hovorí zúfalá Anna.

Jediné čo Anne ostalo po milovanom synovi sú oči pre plač a jeho mikina. „Doniesli mi ju jeho kamaráti na druhý deň s tým, že si ju Ivko zabudol v aute,“ dodáva.

„Policajti sa ma pýtali, či ho chcem vyhlásiť za mŕtveho, vtedy by sa skončilo pátranie, no ja to nechcem v žiadnom prípade,“ plače nešťastná matka, ktorá stále nestráca nádej a verí, že svojho syna ešte aspoň raz bude môcť objať a pobozkať.

Ivan Rafael mal iba 19 rokov, keď sa stratil. Zdroj: KR PZ BB
Ivan Rafael mal iba 19 rokov, keď sa stratil. Zdroj: KR PZ BB

Nezvestný Ivan Rafael je 170 cm vysoký, štíhlej postavy. Má krátke čierne vlasy a hnedé oči. Na sebe mal oblečené tmavomodré rifle vpredu a vzadu ošúchané, čierne tričko, tenkú čiernu bundu a na nohách mal obutú bielu športovú obuv.

„Pátranie po nezvestnej osobe stále pokračuje, Preto žiadame občanov, ak majú o nezvestnej osobe akékoľvek informácie, ktoré by nám mohli pomôcť pri jeho vypátraní, aby ich oznámili na najbližšom útvare Policajného zboru, alebo na linku tiesňového volania č. 158,“ povedala policajná krajská hovorkyňa Mária Faltániová.