Regióny Bratislava Top

OTVORENÝ ROZHOVOR s Dědečkom: „Prežívam peklo, aj keď iné, ako rodičia obetí”

Dušan Dědeček uteká zo súdu
Sudca rozhodol, že Dušan Dědeček bude stíhaný na slobode. ZDROJ: TASR/Martin Baumann

BRATISLAVA – Obvinený Dušan Dědeček poskytol exkluzívny rozhovor. Hovorí, čo si pamätá z osudnej nedele a nad čím premýšľal v cele.

 

Televízia Markíza sa rozprávala s obvineným Dušanom Dědečkom, ktorý spôsobil nehodu na zastávke Zochova v Bratislave, pri ktorej zomrelo päť ľudí. Okresný súd ho zo zadržania prepustil na slobodu. Prokurátor sa odvolal a chce, aby jeho stíhanie pokračovalo za mrežami väzby.

Dědeček prehovoril o svojich pocitoch a prečo žiadal o prepustenie. To, čo sa stalo, si vraj uvedomil už v aute. „Taký zlomok sekundy som nikdy nezažil. Vedel som, čo som spravil a som pripravený niesť vinu,“ vyhlásil.

“Nikdy nebudem ten, čo som bol”

„Zničil som jedným šmahom ruky všetko dobré, čo som kedy urobil. Nikdy nebudem ten, čo som bol,“ dodal obvinený.

V rozhovore sa vrátil aj k osudnej nedeli, keď si sadol za volant opitý. Doma ho navštívil syn s vnučkou a vypil asi dva rumy. Do práce išiel preto, lebo vraj musel odomknúť kanceláriu a jeho kolegyne nemohli. Dědeček tvrdí, že nikdy pred tým nešoféroval pod vplyvnom alkoholu a nepovažuje sa ani za cestného piráta, hoci mnohokrát prekročil povolenú rýchlosť.

Z cely predbežného zadržania poslal list Deaflympijskému výboru Slovenska, pretože chce, aby organizácia pokračovala. Rodinám obetí zatiaľ nepísal.

Chcel si siahnuť na život?

Vyjadril sa aj k medializovaným informáciám, že si v cele chcel siahnuť na život. „V takej fáze človek zvažuje všetky hodnoty. Mám určité ciele. Nechám si to pre seba,“ povedal. „V cele som skúšal vracať čas, ale stále si otvárate oči a zobúdzate sa v tom istom dni. Nedá sa to,“ povedal.

Prepustenie z väzby žiadal preto, aby mohol v Deaflympijskom výbore odovzdať prístupové heslá a ďalšie dôležité dokumenty svojmu nástupcovi. Plánuje sa zúčastniť rozhodovania o svojej väzbe pred Krajským súdom. Tvrdí, že nikam neplánuje ujsť a je pripravený niesť vinu. „Budem za svoj hriech pykať. Odnesiem si, čo mám,“ dodal.

Na otázku, či by niečo odkázal rodinám, hovorí, že žiadne slová nezmenia to, čo sa stalo. „Chcel by som ich poprosiť o odpustenie. Nikdy sa moje pocity nevyrovnajú s tým, čo prežívajú rodičia obetí, ale je to iný typ pekla, “ vyhlásil Dědeček.