Regióny Banská Bystrica

Lunter prezentoval svoje výsledky, za neúspech považuje, že kraj doteraz nemá integrovanú dopravu

Župan Ján Lunter si myslí, že Banskobystrickej župe veľmi pomohol. Ilustračné foto. Zdroj: TASR / František Iván
BANSKÁ BYSTRICA – Banskobystrický župan Ján Lunter prezentoval oblasti, v ktorých sa mu podarilo výrazne zlepšiť život obyvateľov kraja.“V prvom rade sme sfunkčnili Úrad BBSK,” uviedol Lunter. Podľa neho úrad, ale aj celý kraj, pod týmto vedením nenapredovali. Tvrdí, že pod jeho vedením výrazne pozdvihlo školstvo a vzdelávanie, keď sa investovalo do tejto oblasti štvornásobok peňazí, než tomu bolo v predchádzajúcom období.
Za svoj veľký úspech pokladá Lunter budovanie ciest v správe kraja. “Opravili sme viac ako 600 kilometrov ciest druhej a tretej triedy a do konca roka k nim pribudne ďalších približne 100 kilometrov,” uviedol.Kraj začal podporovať aj ambulantnú starostlivosť. Na podporu vzniku nových ambulancií v kraji vyčlenil 3 milióny eur. “Zrekonštruovali sme tiež 35 zariadení sociálnych služieb a podporili vznik centier integrovanej sociálnej starostlivosti,” uviedol.Balík peňazí vo výške štyri milióny eur smeroval aj do podpory cestovného ruchu. K tomu napomohli aj prostriedky získane z eurofondov a iných externých zdrojov, ktoré kraj v uplynulých štyroch rokoch nakumuloval vo výške 85 miliónov eur.
Kraj podľa neho výrazne pomohol aj lokálnym producentom potravín a remeselníkom. “Značne sme si polepšili aj v rebríčkoch transparentnosti samospráv a v profesionalite pracovníkov úradu,” pripomenul.Poslednou z oblastí, kde sa podpora súčasného vedenia BBSK najviac prejavila, bola podľa Luntera kultúra. Kraj do nej investoval 7,5 milióna eur, čo bolo päťkrát viac ako do nej investovali v predošlom volebnom období. Ako pozitívum Lunter vníma aj zisk dôvery u poslancov kraja, ktorí všetky plány a projekty vedenia BBSK podporili. Ako jediný zámer, ktorý sa ale z objektívnych dôvodov doteraz nepodarilo naplno zrealizovať, vníma zavedenie integrovaného systému dopravy. Tento odbor už však vznikol a podľa riaditeľa odboru verejnej dopravy Miroslava Vyku sa spustenie systému pripravuje k 1. januáru 2024.