Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Top

ĎALŠIE ZDRAŽOVANIE! Zrejme si priplatíme za DIAĽNIČNÉ ZNÁMKY. Pozrite sa, koľko!

Zakúpene elektronické diaľničné známky sú nevratné. ZDROJ: NDS

BRATISLAVA – Ceny diaľničných známok by sa mali v budúcom roku zvýšiť. Navrhuje to Ministerstvo dopravy v nariadení vlády, ktoré je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. 

 

“Netrúfame si odhadnúť, ako sa k tomuto návrhu postavia kolegovia vo vláde, avšak vnímame, že konečné rozhodnutie bude aj politické,” povedala Miriama Švikruhová z Odboru komunikácie ministerstva dopravy. “Pri ročných a 365-dňových známkach navrhujeme zvýšenie ceny o 10 eur, v prípade diaľničnej známky s 30-dňovou platnosťou by šlo o navýšenie o tri eurá. Známka s desaťdňovou platnosťou by mohla zdražieť o dve eurá. V prípade schválenia sa ceny zmenia od 1. januára 2023,” doplnila Švikruhová.

Keďže však ide o nariadenie vlády, ktoré bude po schválení kabinetom zverejnené v Zbierke zákonov, nie je nutné, aby návrh schválil parlament. “V prvom rade treba povedať, že cena diaľničných známok sa naposledy zvyšovala v roku 2011, odvtedy majú motoristi k dispozícii dokopy 300 kilometrov nových diaľnic a rýchlostných ciest,” dodala Švikruhová. Rezort dopravy návrh úpravy cien odôvodnil zvyšujúcimi sa oprávnenými nákladmi Národnej diaľničnej spoločnosti na údržbu a opravu diaľničnej siete, ktorej dĺžka od roku 2011 narástla takmer o tretinu.

 

Ceny elektronických diaľničných známok na Slovensku v roku 2022. ZDROJ: NDS