Regióny Prešov Stará Ľubovňa

V TOMTO meste sa cez víkend autobusom nikde nedostanete! Mesto totiž ruší MHD

Žiaci základných škôl a dôchodcovia v Považskej Bystrici budú v MHD cestovať zadarmo.
Ilustračné. ZDROJ: TASR / Jaroslav Novák

STARÁ ĽUBOVŇA – Mesto Stará Ľubovňa ruší od nového roka víkendové spoje na všetkých linkách mestskej hromadnej dopravy (MHD). K tomuto kroku samospráva pristupuje po vzájomnej dohode s prevádzkovateľom Mestskej autobusovej dopravy DZS-M.K.TRANS. Samospráva o tom informovala na webovej stránke s tým, že dôvodom rušenia je slabá vyťaženosť spojov počas víkendov.  

 

Na základe analýzy o ich využiteľnosti je podľa radnice zrejmé, že priemerný počet prepravených osôb na jednu jazdu je veľmi nízky a dosahuje maximálne štyri prepravené osoby. Optimalizáciu spojov prerokovalo vedenie mesta aj na zastupiteľstve.

“Mesto Stará Ľubovňa dlhodobo sledovalo využiteľnosť víkendových spojov. Snažili sme sa reflektovať na potreby či už študentov, seniorov, ale aj pracujúcich obyvateľov nášho mesta. V súčasnej dobe vysokej inflácie a rastúcich nákladov si však nemôžeme takto málo využívané spoje dovoliť,” podotkol primátor Ľuboš Tomko. Upozornil, že v rámci niektorých spojov prepravili za rok len dvoch ľudí. Týmto krokom podľa primátora mesto ušetrí 12.000 eur ročne, vďaka čomu budú mesačné náklady na MHD rovnaké ako v druhom polroku 2022.

“Celkové náklady na MHD v budúcom roku sú na úrovni 167.000 eur, uvidíme, ako sa bude vyvíjať cena pohonných hmôt. Cestovné sa však zvyšovať nebude,” ubezpečil Tomko. Mesto tiež plánuje zvýhodniť cestovanie pre darcov krvi.

Okrem rušenia víkendových spojov došlo k zmenám na linkách MHD aj počas týždňa. Primátor dodal, že sa snažili časy odchodov a príchodov prispôsobiť novému vlakovému a autobusovému grafikonu. Cestovný poriadok po zmenách, ktoré platia od 1. januára 2023, je zverejnený na webovej stránke mesta.