Regióny Bratislava

POZOR NA PODVODNÍKOV! Dôverčivá Bratislavčanka poslala “vojakovi do Jemenu” ŠTVRŤ MILIÓNA eur!

Podvodné telefonáty v Bratislave.
Ilustračné foto. Zdroj: FB Polícia SR

BRATISLAVA – Podvodníci v poslednom období opäť zvýšili svoju snahu a prípadov podvedených dôverčivých ľudí pribúda. Podvodníci sa zameriavajú nielen na seniorov ktorých kontaktujú telefonicky využitím rôznych legiend (falošný lekár, policajt, pracovník pošty), ale aj na ľudí rôznych vekových kategórii. Výnimkou v dnešnej dobe ešte stále nie je ani praktika podvodníkov – vojak zahraničných vojenských jednotiek na misiách v blízkom východe.

 

Práve obeťou tohto druhu podvodu sa stala dôverčivá 57-ročná Bratislavčanka. Tú prostredníctvom sociálnej siete kontaktoval v novembri roku 2021 vojak „armády OSN“ slúžiaci vo vojenskom tábore v Jemene. So ženou nadviazal komunikáciu a pod zámienku rôznych dôvodov mu dôverčivá žena postupne, až do konca roka 2022 poslala prostredníctvom elektronického bankovníctva finančné prostriedky v celkovej výške 250.000,- Eur.

“O komunikácii s týmto mužom, ktorý tvrdil že má „syna študujúceho v Škótsku“ sa žena zdôverila aj svojmu partnerovi, avšak informáciu o postupnom posielaní finančných prostriedkov zamlčala. Až začiatkom januára 2023 žena nadobudla presvedčenie že sa pravdepodobne jedná o podvod a prišla na policajné oddelenie podať trestné oznámenie,” uviedol bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Ako ďalej upozorňuje, počítačovo zruční podvodníci dokážu pôsobiť dôveryhodne a legenda „americký vojak na misii“ bola úspešne použitá už vo viacerých prípadoch. Poškodené ženy, ktoré naleteli, prišli o nemalé sumy.