Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice

AKTUÁLNE Počasie sa chystá na SÚBOJ: Nielen sneh a dážď! Hrozia aj BÚRKY

Meteorológovia varujú pred búrkami na strednom Slovensku. zdroj: SHMÚ
Zajtra nám hrozia aj búrky. ZDROJ: SHMÚ

SLOVENSKO – Zatiaľ čo v nižších polohách prevažne prší, tak vo vyšších polohách sa vyskytuje výdatnejšie sneženie. V nadchádzajúcich hodinách nás čaká ďalšia vlna nepriaznivého počasia, ktorá dokonca prinesie búrky. Upozorňuje na to portál imeteo.sk

 

V uplynulých hodinách spadlo v niektorých oblastiach až do 50 mm zrážok. Vo vyšších polohách sneží, čo spôsobuje problémy najmä na horách. Počasie sa ale vôbec nezlepší a čakajú nás ďalšie vlny výdatného dažďa, sneženia a novinkou budú aj búrky.

V týchto chvíľach sa zrážky vyskytujú prevažne nad východným Slovenskom. Počas dňa postupne zrážky ustanú aj na východe a k večeru sa budú zrážky vyskytovať len ojedinele.

Ďalšia vlna zrážok nás však zasiahne už nasledujúcu noc. V skorých ranných bude spočiatku pršať. Postupne sa však dážď bude meniť na sneženie.

Už ráno sa zrážky budú vyskytovať na celom našom území a priamo nad naším územím sa bude odohrávať súboj medzi teplým vzduchom, ktorý  bude nad južným a východným Slovenskom a studeným vzduchom, ktorý nad naše územie príde od severozápadu. Vplyvom toho bude počasie veľmi dynamické a hranica sneženia veľmi premenlivá.

Zajtra ráno bude hranica sneženia ležať najnižšie na západnom Slovensku. Tu sa bude hranica sneženia pohybovať od 200 do 400 metrov a nie je vylúčené, že sneženie sa vyskytne aj na Záhorí či v Bratislave. Smerom na východ bude hranica sneženia stúpať. Na strednom Slovensku sa bude pohybovať od 400 do 800 metrov a na východe bude snežiť od 900 až 1 300 metrov.

Slovensko tak v nadchádzajúcich hodinách čakajú ďalšie výdatné zrážky, ktoré prinesú desiatky milimetrov zrážok. Najviac zrážok by malo spadnúť na východe Slovenska, kde sa očakáva, že spadne až do 50 mm zrážok, pričom platiť bude, že čím východnejšie, tým viac zrážok.

Na novú vlnu snehu sa môžu tešiť predovšetkým horské oblasti. Na strednom a východnom Slovensku môže na horách napadnúť 20 až 40 cm snehu.

V nadchádzajúcich hodinách sa na našom území môžu vyskytovať aj búrky. Bude to spôsobené práve spomínaným súbojom teplého vzduchu so studeným. Tieto teplotne výrazné vzduchové masy sa budú miešať, čo vyvolá nestabilitu a pomerne dobré dynamické podmienky pre vývoj búrok.

Už dnes popoludní sa môžu vyskytnúť búrky v Maďarsku či na Ukrajine. Oveľa viac ich však bude počas zajtrajšieho dňa a práve zajtra je vysoké riziko toho, že sa búrky vyskytnú aj na východnom Slovensku.

Netreba sa však obávať. Búrky nebudú predstavovať žiadne nebezpečenstvo a treba pri nich počítať predovšetkým so zosilnením zrážkovej činnosti, preto v nadchádzajúcich hodinách treba počítať aj s povodňami.