Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Top

Cenové ŠIALENSTVO pokračuje: Už aj v týchto obchodoch si PRIPLATÍTE!

peniaze, bankovky, PZP, poistenie
Zdroj: archív zoznam.sk

BRATISLAVA – Covid – 19, vojna na Ukrajine a inflácia. Tieto tri faktory zapríčinili drastické zdražovanie, ktorému aktuálne čelia slovenské domácnosti a firmy. K zdražovaniu musel pristúpiť ďalší obchodný reťazec, ktorý má pobočky v rôznych kútoch Slovenska.

 

Ďalšia nepríjemná správa pre Slovákov. Od začiatku tohto roka si výrazne priplatia nie len za teplo, vodu, či niektoré základné potraviny. Obľúbený obchodný reťazec IKEA bol nútený tiež zvýšiť ceny za svoj tovar. Ako hlavný dôvod uvádza infláciu, vojnu na Ukrajine a covid.

Ako prvý na extrémne zdražovanie upozornil nemecký portál Bild. Ten porovnal terajšie ceny s tými vlaňajšími. Výpočty nepustia. Mnohé obľúbené produkty zdraželi aj o viac ako 100 percent. V októbri zas britské médiá informovali, že nábytkársky obchodný reťazec tam zvýšil ceny o 80 percent.

Ceny sa zvýšili aj na Slovensku

Zisťovali sme, o koľko sa ceny navýšili v nábytkárskom priemysle aj u nás na Slovensku. Ako uviedla Lenka Kotlebová z marketingového oddelenia IKEA, ceny išli hore v každej jednej predajni na celom svete.

„Na prelome roku 2021/2022 došlo globálne k navýšeniu cien našich výrobkov v priemere zhruba o 9 %. Odvtedy sme pri niektorých výrobkoch ešte upravovali ceny v rôznej výške – v rádoch jednotiek až nízkych desiatok percent,“ vysvetľuje.

Hlavným dôvodom zdražovania bola podľa nej inflácia a zvýšené ceny za jednotlivé suroviny a energie. „Našou dlhodobou stratégiou je ponúkať produkty za čo najprijateľnejšie ceny. Nie sme však imúnni voči inflácii a zvýšeným cenám surovín a energií, ktoré sme museli premietnuť do koncových cien vo finančnom roku 2022.“

IKEA však nie je jediným nábytkárskym reťazcom na Slovensku, ktorý zvyšoval ceny.

Ak chcete vedieť, kde si ešte priplatíte, čítajte ďalej!