Kategórie Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice

KONEČNE! Tieto DÁVKY porastú: O koľko si PRILEPŠÍME?

peniaze, bankovky, PZP, poistenie
Domácnosti si prilepšia, rodinné dávky stúpnu. Zdroj: archív zoznam.sk

BRATISLAVA – Mnohé domácnosti si prilepšia. Parlament zmenil spôsob, akým sa zvyšuje životné minimum. Práve na túto sumu sú naviazané mnohé rodinné dávky. Stúpnuť by mali o približne 13 percent, do rodinných rozpočtov tak môžu pribudnúť desiatky eur navyše.

 

Pôjde predovšetkým o domácnosti s deťmi, ktoré poberajú štátne sociálne dávky či domácnosti, ktoré sú príjemcami pomoci v hmotnej núdzi. Príkladom je rodičovský príspevok pre rodiča, ktorý poberal materskú dávku.

Ilustračná foto. Zdroj: pixabay

Po novom  by mal dostať viac o vyše 50 eur. „Aktuálne je príspevok približne 412 eur a od januára budúceho roka to bude 465 eur,“ uviedol poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Ako to bude po novom

Postup zvyšovania sumy životného minima sa zmení od apríla. Doteraz sa životné minimum valorizovalo podľa dvoch ukazovateľov, a to čistého príjmu domácnosti alebo nízkopríjmovej inflácie, pričom sa vyberal ten nižší z nich. „Robilo to trochu chaos. Preto sme si povedali, že to zjednotíme. Podobne ako sa dôchodky valorizujú o dôchodcovskú infláciu, tak životné minimum sa bude valorizovať podľa tzv. nízkopríjmovej inflácie, teda podľa inflácie nízkopríjmových domácností,“ vysvetlil Krajniak.

Podľa tohto mechanizmu sa budú zvyšovať všetky dávky, ktoré sú naviazané na životné minimum. Najviac ich bude od 1. januára budúceho roka. Ide napríklad o rodičovský príspevok alebo prídavok na dieťa. Celkovo upravená suma životného minima sa dotýka takmer 60 príspevkov a dávok.

Finálna výška zvýšenia životného minima však ešte nie je známa. Životné minimum sa totiž určuje k 1. júlu. „Podľa poslednej makroekonomickej prognózy to bude tesne pod úrovňou 13 %,“ predpokladá Krajniak.