Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Top

MIMORIADNA predpoveď: Už v noci nás zasiahne orkán Willy! Kde si dávať najväčší POZOR?

Silný vietor komplikuje dopravu pod Tatrami. Ilustračné foto. Zdroj: fb Polícia SR

BRATISLAVA – Naše územie už o chvíľu zasiahne orkán Willy, ktorý prinesie veterné počasie do mnohých európskych krajín, avšak najsilnejší vietor by mal byť zaznamenávaný práve v oblasti Vysokých Tatier, kde hrozí výskyt tzv. padavého vetra, ktorý môže spôsobiť veľké škody.

 

Ako informuje portál imeteo.sk, vietor bude veľmi silný, no v dnešnej situácii je dôležitý horský masív Tatier, ktorý môže celú situáciu zásadne zhoršiť. Ten totiž môže vyvolať efekt, tzv. padavého vetra. Padavý vietor spôsobil aj tatranskú kalamitu.

Mnohí z vás si zaiste ešte spomínajú na veternú kalamitu, ktorá postihla Vysoké Tatry v roku 2004. Vtedy ju mala na svedomí víchrica Alžbeta, ktorá mala veľmi podobný priebeh ako sa očakáva dnes. Z veternej kalamity sa ani po vyše 18 rokoch naše Tatry úplne nespamätali.

Vietor už teraz najmä v oblasti Tatier dosahuje poryvy vetra o sile víchrice. Vietor bude narážať predovšetkým na masív Vysokých Tatier a po prekonaní masívu by mal vietor na závetrí naberať na sile. V ohrození sú tak predovšetkým juhovýchodne orientované doliny a závetria.Medzi takúto oblasť patrí úsek od mesta Vysoké Tatry po Kežmarok, ktorý je práve v juhovýchodnom závetrí. Tu by sme mali zaznamenávať najsilnejší vietor.

Nárazový vietor bude v najnižších dolinách dosahovať rýchlosť do 90 km/h. V stredných polohách do 1 500 metrov však už nárazy dosiahnuaž do 130 km/h, vo výške od 1 500 metrov do 2 000 metrov môžu poryvy dosahovať až do 160 km/h.

 

Meteorológovia vydali výstahu 3.stupňa. ZDROJ: shmu.sk

„V týchto okresoch sa na hrebeňoch Tatier a Nízkych Tatier prechodne očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) 160 až 180 kilometrov za hodinu a/alebo priemernú rýchlosť 110 až 120 kilometrov za hodinu, t.j. mohutná víchrica až orkán,“ uviedli meteorológovia.

Hrozí veľké nebezpečenstvo

Rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká. Predstavuje veľmi veľké nebezpečenstvo pre aktivity na horách, preto ak ste sa chystali dnes na turistiku, svoje plány radšej zmeňte.

Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje na mimoriadne silný vietor na horách počas pondelka a najmä v noci na utorok 21. februára. V tejto súvislosti neodporúča pohyb vo vyšších nadmorských výškach.

„Upozorňujeme návštevníkov horských oblastí, že počas pondelka a hlavne noci na utorok  sa na horách očakávame extrémne silný vietor, ktorý bude dosahovať až silu orkánu. Pohyb v horách je v takýchto podmienkach  mimoriadne nebezpečný. Horská záchranná služba preto výrazne neodporúča akékoľvek aktivity vo vysokohorskom teréne,“ dodávajú horskí záchranári.