Regióny Bratislava

V Bratislavskom kraji začal oficiálne fungovať Mládežnícky parlament 

V Bratislavskom kraji začal fungovať Mládežnícky parlament. ZDROJ: BSK

BRATISLAVA – Na území Bratislavského samosprávneho kraja začal oficiálne fungovať Mládežnícky parlament Bratislavského samosprávneho kraja. Jeho členovia si od predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu prevzali menovacie dekréty. Parlament bude osobitným poradným, iniciatívnym a koordinačným orgánom Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja i predsedu Bratislavského samosprávneho kraja vo veciach týkajúcich sa mládeže. Zasadzovať sa bude o jej participáciu pri tvorbe verejných politík.

 

“Mládežnícky parlament vzniká takmer po dvoch rokoch úspešného fungovania Petržalského mládežníckeho parlamentu. Práve tam sa spolupráca samosprávy a mladých ľudí osvedčila. Ukázalo sa, že funguje a prináša výsledky,” skonštatoval Droba.

Cieľom mládežníckeho parlamentu je spájať mladých ľudí a mládežnícke organizácie so samosprávou a pomáhať pri iniciatívach, ktoré zlepšujú podmienky života mládeže v Bratislavskom kraji. Súčasťou jeho agendy bude aj organizácia podujatí pre mladých ľudí, podpora školských parlamentov alebo spolupráca s ďalšími mládežníckymi parlamentmi naprieč celým Slovenskom. Otvára sa tiež možnosť výchovne pôsobiť v oblasti prevencie závislostí, ochrany životného prostredia a zdravého spôsobu života.

“Mladí ľudia najlepšie vedia, čo potrebujú pre svoj rozvoj a dobrý život. Práve mládežnícky parlament je dobrým miestom na formulovanie ich predstáv a otvorenú komunikáciu so samosprávou,” podotkol regionálny koordinátor sekcie mládeže Národného inštitútu vzdelávania a mládeže a zároveň bratislavský krajský poslanec Milan Polešenský.

Mládežnícky parlament má 20 členov. Vyberala ich komisia zložená z odborníkov, zástupcov samospráv a predstaviteľov mládežníckych organizácií. Členom sa mohol stať každý mladý človek od 15 do 30 rokov, ktorý žije, študuje alebo pôsobí na území Bratislavského samosprávneho kraja. Vznik mládežníckeho parlamentu schválili poslanci Bratislavského samosprávneho kraja v apríli 2022.