Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Top

LETO 2023! AKTUÁLNE PROGNÓZY: Máme sa báť toho najhoršieho?

slnko
Čaká nás horúce leto? ZDROJ: Pexels (ilustračné)

SLOVENSKO – Leto sa už nezadržateľne blíži, a mnohým napadá otázka, na aké počasie sa máme pripraviť. Bude opäť tak horúco ako minulý rok alebo sa dočkáme aj častejších zrážok? Aktuálne prognózy nám poskytol klimatológ Pavel Matejovič.

 

V poslednom období sa čoraz častejšie hovorí o fenoméne El Niño, ktorý by mal mať vplyv na vývoj počasia. “Klimatický fenomén El Niño je spojený s morským prúdením v strednom a východnom rovníkovom Tichom oceáne. V druhej polovici tohto roka by mala nastúpiť jeho tzv. teplá fáza, čo môže spôsobiť výraznejší vzostup globálnej teploty vzduchu,” prezradil Matejovič.

Podľa jeho slov nebude mať tento fenomén bezprostredný vplyv na počasie v strednej Európe. Môže sa ale prejaviť v dlhšom časovom horizonte, napríklad na vyššej priemernej ročnej teplote vzduchu.

slnko
Ilustračné foto: ZDROJ: Pexels/Lukas

Klimatická zmena prináša zvyšovanie teploty

Podľa klimatológa má na naše podnebie výraznejší vplyv skôr klimatická zmena. Odborníci bijú na poplach, že ak sa s tým niečo nezačne robiť, čakajú nás stále horšie a horšie roky. “Tá spôsobuje oveľa výraznejšie zvyšovanie teploty. Aj v jej dôsledku sa u nás pravidelne vyskytujú nadnormálne teplé letá s vlnami horúčav. Tak tomu bolo aj v ostatných rokoch. Je teda predpoklad, že aj toto leto bude teplotne nadnormálne bez ohľadu na uvedený klimatický fenomén,” prezrádza Pavel Matejovič.

Zároveň dodáva, že počasie je bezprostredne ovplyvňované atmosférickou cirkuláciou. “Ak k nám v lete prúdi morský vzduch z Atlantiku, počasie je premenlivejšie a chladnejšie s častými zrážkami. Naopak, ak je prúdenie blokované tlakovými výšami, prevláda suché a horúce počasie. Či bude toto leto u nás teplejšie ako vlaňajšie, sa ale nedá v tejto chvíli predpovedať,” dodal na záver.

Aktuálnejšie prognózy by mali byť dostupné v najbližších týždňoch. O nových zisteniach vás budeme určite informovať.