Domáce Top

Čínske problémy by nás priamo zasiahnuť nemali

BRATISLAVA – Problémy v čínskej ekonomike by Slovensko zrejme priamo nepocítilo. Dopady by mohli byť, tak ako v iných prípadoch, skôr sekundárne cez hlavných obchodných partnerov, a to hlavne cez Nemecko. Konštatuje to analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová, podľa ktorej spomalenie čínskej ekonomiky a najmä priemyslu môže ďalej podporiť pokles cien komodít na svetových trhoch.

To môže oslabiť globálny obchod a následne mať dopad na obchodných partnerov Číny, vrátane Európskej únie. “Vývoj v Číne ostáva rizikom pre predpoveď, avšak podľa Bundesbank by Nemecko malo tento rok zaznamenať stabilný rast s podporou domáceho ako aj zahraničného dopytu,” dodáva analytička.

Čínsky akciový trh pritom donedávna prudko rástol. Do júna sa za posledný rok a pol jeho hodnota viac ako zdvojnásobila. Prepad cez 40 % oproti júnovému vrcholu tak môže byť podľa Muchovej aj čiastočnou korekciou, najmä v porovnaní s predchádzajúcim rastom o 150 %.

“Hlavným dôvodom sú však obavy o ochladenie čínskej ekonomiky a nedávna zmena v stanovovaní výmenného kurzu v Číne, ktoré spôsobili veľké turbulencie na domácich ako aj svetových trhoch,” konštatuje analytička Slovenskej sporiteľne. Ako dodáva, trhy očakávali, že čínska centrálna banka cez víkend zasiahne, aby zmiernila obavy, čo sa však nestalo. Výsledkom bola pondelňajšia panika na trhoch.

V utorok sa však už straty čiastočne korigujú. Čínska centrálna banka vliala cez noc na svoj trh takmer 24 mld. amerických dolárov, čím podľa Muchovej situáciu o niečo zmiernila. Devalvácia juanu a následne lacnejší export z Číny však v Európe môžu priniesť skôr deflačné tlaky, dodáva analytička.