Spoločnosť Domáce GPlus Top

Baristka o chutiach Slovákov: Káva dokáže odhaliť aj skrytý charakter človeka

Zdroj: Zlaté Zrnko

BRATISLAVA – Pre niekoho životabudič, ktorý dokáže človeka “nakopnúť” cestou do práce v priebehu pár minút. Pre iného zas opojný nápoj symbolizujúci chvíľku pohody. Káva si našla svojich milovníkov po celom svete. Má nezameniteľnú chuť, nespočetné množstvo druhov, no každý gurmán vyzdvihuje spomedzi jej vlastností niečo iné. Ako sú na tom Slováci a ich chuťové bunky? Vedia rozoznať kvalitu od prepraženej nižšej triedy? Baristka Monika Matúšová prezradí, po čom muži a ženy túžia a aj to, ako káva dokáže odhaliť váš charakter.

 

Na Slovensku sa stretáva niekoľko kávových kultúr. Miešajú sa tu zvyky pri pití kávy a to z rôznych krajín. Podľa ľudí z fachu sú Slováci trochu ako Taliani, ktorí si vychutnávajú espresso či Balkánci s ich turkom, nepohrdneme americkou kávovou kultúrou či veľkými šálkami teplej filtrovanej kávy akú obľubujú severania. Nemusíme sa snažiť nikoho napodobniť, len si z každej oblasti zobrať to, čo chutí nám, to je podľa mňa dobrá cesta. Povedala by som, že sme fajnšmekri, vieme oceniť dobrú kávu,” povedala baristka Monika Matúšová z pražiarne Zlaté Zrnko. Netreba však zabudnúť ani na obľubenú instatnú kávu či čoraz viac populárnu kávu bez kofeínu. Ponuka trhu je bohatá, hoci kvalita kávy je rôzna. Napríklad počas výroby instantnej kávy sa, žiaľ, ničí chuť pôvodnej suroviny, preto je dochucovaná aditívami, a ak o jej kvalite pochybujeme, s istotou môžem povedať, že má umelo dotváranú chuť,“ skonštatovala baristka.

 

Na Slovensku sa stretáva niekoľko kávových kultúr. Zdroj: Zlaté Zrnko

Charakter sa neskryje

Koľko káv vypijete za deň? Vo všeobecnosti platí, že Slováci si doprajú ráno silný “životabudič” s výraznou chuťou a poobede doplnia kofeín menej intenzívnou kávou, ako napríklad kapučínom. Za výrazne silné osobnosti s nie príliš vycibreným tímovým duchom sa považujú tie, ktoré vypijú denne tri silné a výrazné kávy. Na druhej strane ten, ktorý si vychutnáva každý jeden hlt kávy, je vraj zasa pohodár a pôžitkár.

Ženy vs. muži

Avšak ako sa hovorí, sto ľudí, sto chutí. A to platí aj v prípade slovenských mužov a žien. Zatiaľ čo ženy preferujú zaujímavejšie chute a vedia oceniť kávu s pôvodom, muži dávajú prednosť skôr jednoduchším chutiam. Zapríčinené to má byť rozdielnou fyziognómiou. Nežné pohlavie má viac chuťových pohárikov, čím dokážu rozoznať viac chutí. Mužom toto do vienka nadelené nebolo a preto preferujú chute robustnejšie.

 

Ženy preferujú zaujímavejšie chute a vedia oceniť kávu s pôvodom. Zdroj: pixabay.com

Rozoznáte kvalitu?

Podľa baristky sme národ zvedavý a čoraz viac Slovákov sa snaží káve a jej príprave rozumieť. Rovnako tak ľudia prejavili záujem o správnu terminológiu, aby si kávu vedeli v reštaurácii aj správne objednať. Ide však o zbytočnú komplikáciu a presnou terminológiou sa neriadia ani Taliani, ktorých domovina sa považuje za kolísku kávovej kultúry. Najdôležitejšie je ale rozoznať tú kvalitnú od nekvalitnej. Trik sa skrýva v pene. Ak je príliš svetlá, káva je podextrahovaná a pomôže, ak bude jemnejšie pomletá a dáme jej do páky viac. Naopak, ak je pena príliš tmavá, treba nastaviť hrubšie mletie a znížiť jej množstvo v páke. Dobré espresso má penu karamelovej farby a po vypití nezostáva v šálke,“ vysvetlila baristka Monika. Pozornosť by ste mali upriamiť aj na vzhľad kávových zŕn. Tie kvalitné by mali byť bez akýchkoľvek vád, ako sú napríklad fľaky. Rovnako by nemali byť čierne či mastné.

 

Slováci sa snažia káve čoraz viac porozumieť. Zdroj: pixabay.com

Mohlo by vás zaujímať: