Regióny Domáce

Budeme CHLIEB A PEČIVO DOVÁŽAŤ? Podľa pekárov, nič nie je vylúčené!

Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári sa pre zdražovanie energií obávajú zatvárania výroby a prevádzok. TASR / Pavel Neubauer

BRATISLAVA – Slovensko je plné paradoxov. Aj keď je u nás rekordne vysoká inflácia a ceny rastú extrémnym tempom, Slováci  nakupujú viac ako minulý rok. Počas prvých siedmich mesiacov tohto roka vzrástli tržby obchodníkov o takmer 10%. Zvýšiť tržby sa podarilo takmer všetkým oblastiam maloobchodu, výnimkou boli internetové obchody. Vyplýva to z aktuálnej analýzy analytičky Wood & Company, Evy Sadovskej.

 

Kým v januári boli ceny tovarov a služieb medziročne vyššie o 8,4 %, v júli išlo už o nárast na úrovni 13,6 %. Za prvých sedem mesiacov roka priemerná inflácia na Slovensku presiahla 11 % a aktuálne dosahuje 22-ročné maximá. Slováci aj napriek tomu nakupovali viac. Najvýznamnejšie sa podarilo dosiahnuť vyššie tržby super- a hypermarketom, ale aj špecializovaným predajniam s ostatným tovarom, ako napríklad s obuvou, oblečením či drogériou. “Dôvodom vyšších tohtoročných tržieb je fakt, že kamenné obchody boli na rozdiel od minulého roka naplno otvorené,” pripomína Sadovská. V roku 2021 boli prevádzky až 19. apríla fyzické zatvorené. “Napriek možnosti nakupovať online, mnohí spotrebitelia odložili počas pandémie nákupy na neskôr. Napríklad počas lockdownu, v úvode roka 2021, držali Slováci na bežných účtoch v bankách približne pol miliardy eur, takpovediac navyše,” priblížila Sadovská. Vďaka odloženým finančným prostriedkom tak dokážu Slováci realizovať väčšie nákupy ako minulý rok, a to aj napriek vyšším cenám tovarov.

 

Nárast cien potravín, aj chleba, by pomohlo spomaliť zastropovanie cien energií. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

No kým obchodníci, obchodné prevádzky, nákupné centrá a supermarkety sú spokojné, to isté sa nedá povedať napríklad o pekároch. Ako informoval predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský, zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ a dosiahlo 32 %. Slovenskí pekári podľa Lapšanského napriek tomu každý mesiac produkujú pečivo, chlieb so stratou a voči kolegom zo všetkých okolitých krajín strácajú konkurencieschopnosť.

“Slovensko má najdrahšie potraviny v rámci V4. Dôležitým faktom však je, že ceny na pultoch neurčujú pekári, cukrári či cestovinári, ale práve obchodníci. Nepodpora výrobcov potravín zo strany štátu ohrozuje našu konkurencieschopnosť do takej závažnej miery, že hrozí nielen krach obrovského množstva pekární, ale nastane aj stav, keď žiadne nové v budúcnosti nevzniknú. Súčasné smerovanie agrorezortu vedie Slovensko k totálnej potravinovej závislosti od zahraničného dovozu. Potravinová sebestačnosť, o ktorej hovorí programové vyhlásenie tejto vlády  je, žiaľ, len zdrapom papiera, ktorý s realitou nemá nič spoločné,” spresnil Lapšanský.

 

Nárast cien potravín, aj chleba, by pomohlo spomaliť zastropovanie cien energií. ZDROJ: archív/zoznam.sk

Múka zo Slovenska je napríklad oproti poľskej drahšia o 100 eur na tonu. Tam totiž vláda dotuje nielen poľnohospodárov a spracovateľov, ale pomáha aj spotrebiteľom napríklad zníženými sadzbami daní. V Maďarsku či v Českej republike sú jej ceny o 50 eur nižšie. “Energetické podniky dosahujú rekordné zisky. I obchodné reťazce, ktoré stanovujú ceny na pultoch, majú najvyššie zisky v celej svojej histórii. Na druhej strane pekári, cukrári, cestovinári, mlynári i ďalšie sektory potravinárstva sú v hlbokej strate. Spotrebitelia majú chlieb, pečivo, koláče či cestoviny čoraz drahšie a drahšie. Toto je výsledkom macošskej politiky súčasného agrorezortu a vedenia štátu voči domácim výrobcom potravín,” povedal Lapšanský.

Ak podľa neho štát takéto nastavenie nezmení, nezačne pracovať na ochrane a rozvoji potravinovej sebestačnosti Slovenska, potravinové pulty nebude čoskoro čím slovenským naplniť. “Čas na záchranné kroky štátu sa pre extrémnu situáciu súvisiacu s vojnou a energetickou krízou kráti. Čoskoro nebude koho zachraňovať,” zdôraznil Lapšanský. Pekári preto žiadajú jasný a funkčný energetický cenový a legislatívny rámec do 30. septembra. Neistota v radoch pekárov a nečinnosť vedenia štátu totiž vedú výrobný sektor krajiny do krachu. “Pekári, cukrári a cestovinári a ďalší kľúčový priemysel potrebujú okamžité nastavenie legislatívy a zastropovanie cien energií. Zároveň upozorňujeme, že pre strednodobé prežitie nášho sektora je znesiteľná maximálna cena plynu 70 eur a najvyššia cena elektrickej energie 120 eur za megawatthodinu,” uviedol Lapšanský.

 

Obchodníci podpísali deklaráciu o udržaní cenovej stability základných potravín. Zdroj: TASR

Zdôraznil, že výroba chleba, pečiva, zákuskov či cestovín je energeticky najnáročnejšia z celého potravinárskeho sektora. Napríklad, oproti mliekarom spotrebujú pekári, cukrári či cestovinári až šesťnásobne viac energie. Neustále rastúce náklady na energie tak podľa Lapšanského spôsobujú nekončiace zvyšovanie cien, ktoré musí zaplatiť konečný spotrebiteľ. “Ceny pekárenských výrobkov sa stávajú nekonkurencieschopné v porovnaní s podobnými výrobkami v okolitých štátoch, v ktorých vlády svojich potravinárov citeľne podporujú. Keďže aktuálne vedenie štátu nevyvíja absolútne žiadne aktivity na podporu predaja domácich výrobkov a doposiaľ nepredstavilo žiadny systém podpory domácej produkcie potravín, zvyšuje sa saldo zahraničného obchodu, rastie dovoz, klesá objem domácej výroby a začínajú sa zatvárať výrobné prevádzky. To všetko vedie k útlmu domácej produkcie, ekonomickým stratám podnikov a zvyšovaniu úrovne nezamestnanosti,” konštatuje Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Podľa slov ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuela Vlčana, by nárast cien potravín, aj chleba, mohlo spomaliť zastropovanie cien energií. Pričom zdražovanie potravín je podľa Vlčana z pohľadu výrobcu aj predajcu opodstatnený, pretože zdraželi vstupy. “Obchodníci dodržiavajú dohodu, ktorú sme s nimi podpísali po vypuknutí krízy. U tých 13 potravín z memoranda, reťazce nezvyšujú svoje existujúce marže,” podčiarkol Vlčan. “Aj touto cestou vyzývam obchodné reťazce, hlavne tie v rukách zahraničných vlastníkov, aby na 50 % znížili svoju potrebu byť silní konkurenti. Mali by pomôcť slovenským potravinárom udržať  kvalitné výrobky na slovenských pultoch,” zdôraznil Vlčan.

 

Zdražovanie, nárast cien energií, pohonných hmôt aj potravín je na Slovensku v roku 2022 enormný. Zdroj: TASR / František Iván

O informácie k aktuálnej situácii sme požiadali predsedu predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanského. Po jeho vyjadrení budeme článok aktualizovať.