Zahraničné Spoločnosť Politika

Francúzska opozícia vyzýva vládu na vyhlásenie výnimočného stavu

Opozícia vo Francúzsku sa dožaduje výnimočného stavu. (TASR/AP)

PARÍŽ – Francúzsko by malo zaviesť výnimočný stav ešte pred tým, ako sa v sobotu bude konať ďalšie veľké protestné zhromaždenie tzv. žltých viest. Uviedol to v stredu Laurent Wauquiez, predseda najväčšej opozičnej strany Republikáni (LR). Informovala o tom agentúra DPA.

Wauquiez povedal pre televíznu stanicu France 2, že vyhlásenie výnimočného stavu by “ochránilo príslušníkov bezpečnostných zložiek a umožnilo by štátu zvýšiť bezpečnosť tých demonštrantov, ktorí chcú pokojne protestovať”. Opozičný politik ďalej na margo nedávnych násilných protestov v centre Paríža dodal, že si neželá, “aby sa krajina ponorila do chaosu”.

Francúzsky premiér Édouard Philippe oznámil v utorok pozastavenie zvyšovania daní z pohonných hmôt a ďalšie opatrenia, zamerané na upokojenie protestov proti rastúcim životným nákladom, ktoré sa v krajine zradikalizovali.

Poslanci vládnucej strany uviedli, že vláda plánuje zmraziť aj zvyšovanie regulovaných cien elektriny a zemného plynu či sprísňovanie kontroly emisií vozidiel.

Macronovej synovec čelí vyhrážkam “žltých viest”

Synovec prvej dámy Francúzska, ktorý v meste Amiens a ďalších lokalitách regiónu Hauts-de-France prevádzkuje sieť obchodov s čokoládovými cukrovinkami, je terčom vyhrážok za politiku vlády prezidenta Emmanuela Macrona. Informovala o tom v stredu spravodajská televízia BFM.

Jean-Alexandre Trogneux, šéf siete ôsmich čokoládovní Jean Trogneux, v rozhovore pre denník Le Parisien uviedol, že sa stal “obetným baránkom žltých viest”.

Hnutie žltých viest od 17. novembra organizuje vo Francúzsku blokády ciest a dôležitých objektov, čím protestuje proti zvyšovaniu cien a daní z pohonných hmôt a znižovaniu kúpyschopnosti obyvateľstva.

Výrobňa i prevádzky rodinnej firmy Jean Trogneux, ako aj jej 40 zamestnancov sú pritom terčom útokov odporcov súčasnej vlády už dávnejšie – odvtedy, ako sa objavila fáma, že skutočným majiteľom firmy je Emmanuel Macron.

“Opľúvajú nám výklady obchodov. Vykladajú zamestnancom, že majú hnusného majiteľa. Predavačky potom za mnou chodia s plačom,” uviedol Jean-Alexandre Trogneux, ktorý je synovcom Macronovej manželky Brigitte.

Dodal, že na sociálnej sieti dostal aj vyhrážky, že mu čokoládovňu podpália. Osobu, ktorá sa vyhrážala, polícia identifikovala a zadržala, spresnil Trogneux, ktorý však napriek tomu má obavy, že sa k podpaľačskému útoku niekto naozaj odhodlá.

Trogneux preto dal na svoje prevádzky v Amiens namontovať videokamery a zamestnal “vyhadzovačov”.

Uviedol tiež, že jeho firma, ktorá sa výrobe a predaju čokolády a praliniek venuje už päť generácií, je v strate, lebo časť doterajších klientov jeho obchody bojkotuje preto, že je Macronovým príbuzným.