Regióny Bratislava Trnava Senica

FUTBALISTKA varila PÁPEŽOVI: Hlava cirkvi sa zalizovala od ucha k uchu!

BRATISLAVA – Denisa Stefanová (30) dostala príležitosť, ktorá sa naskytne iba raz za život. Varila hlavné menu pre samotného pápeža Františka. Profesionálna futbalistka, ktorá začala podnikať s krabičkovou stravou pripravovala slávnostné pokrmy celých 17 hodín. Na konci urputnej námahy jej po tvári tiekli slzy šťastia.

 

Jedinečnú možnosť dal talentovanej šéfkuchárke Denise Michal Fain, ktorý obsluhoval aj predošlého pápeža Jána Pavla II. Michal mal zvolenie vybrať catering pre pápeža priamo od biskupov. Vtedy si spomenul na Denisu, ktorú objavil v televíznej relácii, ktorú futbalistka vyhrala. Svoju výhru veľkoryso darovala malému chlapcovi na liečbu. „Na základe toho si Michal povedal, že mám srdce a zaujala ho aj moja gastronómia,“ objasňuje ako sa k veľkej príležitosti dostala. Šéfkuchárka vlastní podnik s krabičkovou stravou a jej stránku pozná takmer celé Slovensko. Denisine jedlá si objednávajú aj slovenské celebrity, či poprední športovci. Úspešný projekt je výnimočný najmä tým, že využíva ľahké a kvalitné suroviny, čo bola aj požiadavka, ktorá smerovala priamo od Svätého otca. Keďže bol pápež František po operácii, vyžadoval si ľahšiu kuchyňu.

Futbalistka a úspešná šéfkuchárka sa pred varením modlila.
Zdroj: archív Denisy

Spočiatku si Denisa ani neuvedomovala, že zobrala zákazku variť pre samotnú hlavu cirkvi. „Dozvedela som sa to asi dva mesiace dozadu na jednej akcii, kde mi dal Michal túto ponuku,“ spomína. „Až postupne mi dochádzalo, že to je vlastne pápež,“ dodáva so smiechom. „Ešte dnes ako o tom rozprávam mi naskakujú zimomriavky,“ opísala kuchárka svoj neskutočný zážitok.

Trojchodové menu pripravovala priamo v dóme sv. Martina

Pre Denisu sa odštartovali náročné prípravy už v noci, deň pred hostinou. Keďže je veľká perfekcionistka, obávala sa, aby bolo všetko dokonalé. „Dalo to zabrať. Mali sme domáce knedle, domáce slíže vo vývare aj pečivo,“ povedala s tým, že bolo pre ňu neprípustné kupovať niečo v obchode. „Jedlo sme varili pre 65 ľudí v Bratislave,“ prezradila. Napriek niekoľkohodinovým prípravám pápež mal na ponáhlo, „Oni boli strašne rýchlo najedení a úplne bolo vidno, že sa ponáhľali,“ dodala majsterka svojho remesla. Všetky suroviny, ktoré pri príprave Denisa so svojimi troma kuchármi použila boli domáce a teda slovenské. „Či už špaldovú múku, bryndzu alebo divinu všetko čo sme použili boli veľmi kvalitné domáce suroviny.“ Cestoviny do polievky pripravovala už v sobotu, aby sa stihli do pondelka vysušiť.

Galéria
Predjedlo: Bryndzové plnené domáce pečivo s karamelizovanou hruškou. Zdroj: archív Denisy
Polievka: Bažantí vývar s domácou cestovinou. Zdroj: archív Denisy
Hlavné jedlo: Ragú z daniela so špaldovou knedľou. Zdroj: archív Denisy
Chlebíčky pre pápeža Františka v Šaštíne. Zdroj: archív Denisy
navigate_before
navigate_next

Tradičná slovenská kuchyňa v modernom šate

Bažant, daniel a bryndza to boli tri suroviny, z ktorých Denisa kreovala delikátne menu. „Dostali sme zoznam surovín, ktoré mali byť v chodoch, ale samotná príprava bola na nás,“ s pripravením náročného menu jej pomáhala mama, ktorá je hlavnou kuchárkou aj v Denisinej firme. S dizajnom jej pomohol známy, pretože je iné jedlo servírovať do krabičiek ako na tanier. „My sme vlastne slovenskú gastronómiu hodili do takého moderného šatu,“ skonštatovala kreatívna kuchárka. Návrhy jedál poslali konferencii biskupov, ktorí ich museli odsúhlasiť. Svätému otcovi slovenské jedlo veľmi chutilo. „Čo som ani netušila, že pôjdem, tak ma zavolali aj robiť chlebíčky na druhý deň, keď bol pápež v Šaštíne,“ až tam stihla Denisa získať nejakú spätnú väzbu na jej jedlo. „Pýtala som sa biskupov a tí boli veľmi spokojní,“ dodala s tým, že každá chuť v jej jedle bola vyvážená.

Galéria
Denisu dokonca požehnal jeden z biskupov. Zdroj: archív Denisy
Hrdinka príbehu s celým svojím tímom. Zdroj: archív Denisy
Talentovaná športovkyňa sa z príležitosti veľmi tešila. Zdroj: archív Denisy
navigate_before
navigate_next

Prísne bezpečnostné opatrenia

Denisa pre Zoznam.sk priblížila, že jedlo pripravovala v prísnych hygienických opatreniach. Aby pápeža nikto nemohol otráviť, vzorky jedla pred konzumáciou posielali na rozbor. „Počas celého varenia pri mne stál ochrankár,“ prezradila. Pápež poďakoval Denise prostredníctvom Michala za všetky služby. Keď futbalistka úspešne zvládla aj druhý deň varenia, emócie ju premohli. „Sadla som do auta a rozplakala sa. Bolo to predsa niečo, čo nezažije hoci kto a za tie roky driny som dostala zadosťučinenie,“ opísala svoje prvé pocity po náročnej akcii.

Svoje kuchárske zručnosti naberá cestovaním po svete

Naposledy spoznávala práve gastronómiu Talianska. Ako sama vraví každá krajina ju niečo naučí, „Keď mám príležitosť všade si naplánujem kurz varenia, aj teraz som jeden absolvovala práve na Sicílii,“ za túto skúsenosť Denisa vďačí Andrey, ktorá sa stará o Slovákov a Čechov v zahraničí. Práve Andrea mladú kuchárku zoznámila s miestnym kuchárom a vybavila jej kurz v jeho reštaurácii. „V krásnom prostredí som prvýkrát videla ako prebiehajú talianske svadby,“ spomína na svoju cestu s úsmevom na tvári. Tamojší kuchár priučil talentovanú Slovenku miestnej gastronómii: „Vedel, že sa chystám variť pre pápeža, tak mi povedal, že nechce za to nič, ale keď príde do Bratislavy spravím mu kurz na oplátku ja,“ prezradila.

Galéria
Michal Fain so svätým otcom. Zdroj: archív Denisy
Pápež v sprievode biskupov. Zdroj: archív Denisy
navigate_before
navigate_next

Varí zdravo, ale najmä kvalitne

„Ľudia sú v tomto strašne hlúpi, keď im začne niečo ísť, prepadnú tomu že chcú zbohatnúť,“ objasnila majiteľka populárnej stravy s tým, že kvantita veľakrát predbehne kvalitu v slovenských reštauráciách. „Potom je to čisto už iba biznis a nerobí sa to dobre,“ sama sa drží kréda, že menej je viac. Preto aj vo svojej reštaurácii má nejaké hranice. Akonáhle sa jej zaplnia kapacity objednávok, ľudia čakajú v poradovníku. „Keby som zobrala neúnosný počet klientov, mohla by som to začať robiť zle,“ Denisa je na seba veľmi prísna.