Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Domáce

HROZÍ nedostatok ZÁKLADNEJ potraviny: Ide o svetový PROBLÉM

Za nedostatkom oleja stojí viacero faktorov. ZDROJ: zregionov.sk

SLOVENSKO – Zdá sa, že na podobné správy si budeme musieť zvykať. Udalosti posledných rokov pohli celým svetom a ich dôsledky budeme pravdepodobne ešte nejaký čas pociťovať. Aktuálne Slovensku aj ostatným krajinám hrozí, že bude trpieť nedostatkom oleja. 

 

O potenciálnej hrozbe píše portál startitup.sk, ktorý svoje informácie čerpá z agentúry Bloomberg. Podľa nej za rizikom nedostatku oleja stojí snaha krajín zbaviť sa využívania fosílnych palív a znížiť emisie oxidu uhličitého, čo má za dôsledok vysoký dopyt po biopalivách.

Krajiny sú tak nútené využívať rôzne rastliny, ako napríklad sójové bôby alebo repku a živočíšne tuky, a to tak veľmi, až sa začína vykupovať aj olej na varenie.

Thomas Mielke, výkonný riaditeľ hamburskej spoločnosti Oil World, ktorá sa roky zaoberá nezávislými analýzami, po nedávnej olejovej kríze v Európe, upozorňuje: „V obdobiach nedostatku dodávok sa potrebné prideľovanie dopytu nesmie odohrávať len na pleciach spotrebiteľov potravín.“ 

Oleja začína byť nedostatok aj kvôli problémom v úrode. Tú jednak poznačilo extrémne počasie, ale aj obmedzenie používania pre včely toxických pesticídov. V neposlednom rade k nedostatku prispela aj vojna na Ukrajine, pretože zasiahnutá krajina patrila k najväčším svetovým producentom slnečnice.

Predpokladá sa, že nedostatok môže spôsobiť nárast používania nepopulárneho palmového oleja, ktorý je spojený s odlesňovaním Amazonského pralesa, ani ten by však podľa odborníkov nezvládol nahradiť výsledný deficit.