Domáce GPlus Spoločnosť Servis Top

Kopčeková zmrzlina očami hygienikov. Takto zistíte, či je čerstvá a zdravotne bezpečná

Zdroj: Glob.sk / Peter Korček

BRATISLAVA – Nebalená kopčeková zmrzlina vábi svojou farbou a množstvom príchutí. Letná pochúťka, ktorú milujú deti aj dospelí, však dokáže poriadne zavariť. Aj tento rok Úrad verejného zdravotníctva rozbehol sériu kontrol zmrzlinární. Tie minuloročné odhalili odvrátenú tvár nebalenej zmrzliny. Vieme, ako zistíte, či vám zmzlinár ponúka kvalitnú mrazenú lahôdku alebo tú spred niekoľkých dní.

 

Úrad verejného zdravotníctva každoročne vykonáva rozsiahle kontroly zmrzlinární po celom Slovensku. Tie minuloročné však nedopadli podľa predstáv.  Z 975 skontrolovaných prevádziek sa ukázalo, že až v 253 (26 percent) z nich boli zistené nedostatky pri podávaní zmrzliny. Najviac takýchto prevádzok sa nachádzalo v Nitrianskom, Prešovskom, Trnavskom a Banskobystrickom kraji.

Minuloročnú sezónu Úrad verejného zdravotníctva rozdal 169 blokových pokút v celkovej sume cez 14-tisíc eur. Zlé hygienické praktiky pracovníkov so zmrzlinou, chýbajúce označenie alergénov a umelých farbív, nevedená evidencia zmrzliny. To všetko patrilo minulý rok k pochybeniam zo strany zmrzlinárov.

Prísne oko hygienikov

Aj tento rok si hygienici posvietia na praktiky zmrzlinárov. Ich pozornosti neunikne zloženie zmrzliny, dátum spotreby, minimálna trvanlivosť surovín a polotovarov, či spôsob uskadnenia. ,,Hygienici zabezpečujú aj náhodné odbery sterov z pracovných plôch a náhodné odbery vzoriek zmrzliny na ich mikrobiologické a chemické vyšetrenie, čím si overujú kritérium zdravotnej bezpečnosti,” uvádza Úrad verejného zdravotníctva. Výsledky však budú známe až po uplynutí sezóny. Zmrzlinári sú však povinní napraviť nedostatky hneď po ich zistení.

Minulý rok hygienici rozdali nedbanlivým zmrzlinárom 169 blokových pokút. Zdroj: Glob.sk / Peter Korček

Kvalita na prvý pohľad

Každá zmrzlináreň má iný spôsob výroby, iné príchute či veľkosť kopčekov. Ale ako môžete rozpoznať, či vám zmrzlinár nechce predať viackrát rozmrazenú a naspäť zamrazenú zmrzlinu? Jednoducho. Nechajte rozhodovať pri výbere vaše zmysly.

Kvalitná zmrzlina by mala spĺňať tieto požiadavky:

  • jej farba musí svojou intenzitou zodpovedať použitým surovinám,
  • konzistencia má byť hladká, tvárna až mierne ťahavá, bez kryštálikov ľadu a hrudiek spracovaných surovín a prísad, okrem surovín a prísad použitých na ochutenie (ovocie, orechy, atď),
  • vôňa a chuť musí byť príjemná, charakteristická po použitých surovinách a prísadách. 
Kvalitná zmrzlina by mala byť hladká, tvárna až mierne ťahavá, bez kryštálikov ľadu a hrudiek spracovaných surovín. Zdroj: Glob.sk / Peter Korček

Pozor!

Dokonca aj kopček kontaminovanej zmrzliny dokáže spôsobiť nepríjemné zdravotné ťažkosti ako nevoľnosť, zvracanie a hnačku. Najnáchylnejšie na problémy sú pritom deti. Medzi najjasnejšie znaky niekoľkodňovej zmrzliny v chladiarenských boxoch patria ľadové krištáliky, ktoré sa zvyčajne robia po niekoľkých rozmrazeniach a následných zamrazeniach. ,,V zmrzline sa v takomto prípade môžu objaviť nepatogénne mikroorganizmy, napríklad koliformné baktérie alebo patogénne mikroorganizmy, napríklad salmonela,” varuje Úrad verejného zdravotníctva. Nebalená zmrzlina sa pritom môže predávať len 24 hodín po jej vymrazení.

Nebalená zmrzlina sa môže predávať len 24 hodín po jej vymrazení. Zdroj: Glob.sk / Peter Korček