BRATISLAVA – Vôňa pečených klobás, lokší a vareného vína sa v tomto období šíri všetkými mestami. Vianočné trhy lákajú návštevníkov na rôzne lahôdky, príjemnú atmosféru či na chutné tradičné pokrmy. Aj tu by ste však mali byť ostražití. Úrad verejného zdravotníctva SR totiž nariadil mimoriadne hygienické kontroly práve na vianočných trhoch. Pozrite sa, ako dopadli. Glob.sk vám poradí, ako odhaliť dobrý stánok s kvalitným jedlom.
Hygienici z 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva vo veľkom kontrolujú stánkarov na vianočných trhoch. Tento rok sa zamerali predovšetkým na pôvod surovín, z ktorých sú pokrmy vyrobené, na minimálnu trvanlivosť, spôsob skladovania hotových jedál a dbajú tiež na spôsob prípravy. ,,Stánky na vianočných trhoch prevádzkovateľom nielen skontrolujeme, každoročne ich tiež usmerňujeme a upozorňujeme na dodržiavanie hygienických požiadaviek vyplývajúcich z platnej legislatívy,” dodal hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.
Jedna kontrola nestačí
Pokiaľ hygienici zistia akékoľvek nedostatky, stánkari sú povinní ich okamžite odstrániť. Keďže kontroly sa uskutočňujú počas celého tvania vianočných trhov, jednotlivé stánky môžu byť skontrolované aj niekoľkokrát. Výsledky tohtoročných kontrol budú známe pred vianočnými prázdninami.
Čo odhalili minuloročné kontroly?
Kontroly stánkarov na vianočných trhoch sa vykonávajú každoročne. Minuloročnú sezónu hygienici skontrolovali celkom 445 zariadení z toho v 33 zistili pochybenia. Nevhodné skladovanie potravín a manipulácia s nimi patrili medzi najväčšie prehrešky predajcov. ,,Hygienici objavili i potraviny po dátume spotreby, respektíve minimálnej trvanlivosti (kapustová a pečienková plnka do lokší, polotovar strúhané zemiaky, marinovaná bravčová krkovica, kuracie prsia). Niektorí pracovníci sa tiež nevedeli preukázať dokladom o odbornej spôsobilosti,” uviedol Úrad verejného zdravotníctva SR. Za nezodpovedné konanie uložili hygienici 25 pokút v hodnote 2 296 eur. Jednu prevádzku dokonca zatvorili kvôli nezabezpečeniu tečúcej vody a nevytvoreniu podmienok na skladovanie chladených potravín.
Pozorné oko zákazníka
Či stánkari dodržiavajú hygienický štandard sa dá odhaliť pomerne ľahko. Všimnúť si to môžete aj vy. Stačí sa pozrieť na výdajné pulty a grily, ktoré by mali byť prekryté. Nebalené pochutiny v stánkoch by mali byť chránené pred vonkajšími vplyvmi a kontaktom zákazníkov. Osoby, ktoré pripravujú jedlo a manipulujú s ním musia mať rukavice, prikrývku hlavy a čistý pracovný odev. Samozrejme, že všetko čo je určené do chladiarenskych boxov, by sa v nich malo aj nachádzať.
Mohlo by vás zaujímať: