
ŽILINA – Na našom trhu sa opäť objavilo kontaminované mäso z Poľska. Obsahovalo baktériu salmonela, ktorá spôsobuje akútne ochorenie. Štátni kontrolóri ho objavili v prevádzke na Orave.
Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR na svojom webe informovala, že Regionálna veterinárna a potravinová správa v Dolnom Kubíne vykonala v rámci úradnej kontroly potravín vzorku výrobku – Kuracie prsia chladené. „Vo vyšetrovanej vzorke bola zistená prítomnosť Salmonella Typhimurium,“ oznámili inšpektori.
Výrobok bol dodaný z Poľska v množstve 150 kg. Nakazené mäso objavili v prevádzke Údeniny RAGON v Námestove. „Výrobok je už po dátume spotreby, nenachádza sa na trhu,“ informovala potravinová správa.
- Informácie o nevyhovujúcom výrobku: Kuracie prsia chladené
- Výrobca: F.H.U. „Kubik-I“ Roman Kubik, Dluga 34 A, 34-480 Jablonka, Poľsko
- Šarža: 01/310325
- Dátum spotreby: 7.4.2025
- Prevádzka: Mäso, Údeniny RAGON, Miestneho priemyslu 570, 029 01 Námestovo
Čo spôsobuje baktéria salmonella?
Salmonella Typhimurium je baktéria, ktorá je jednou z najčastejších pôvodcov salmonelózy u človeka. Salmonelóza je akútne bakteriálne hnačkové ochorenie. Prejavy nákazy sa dostavia 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín.
„Postihnutý pociťuje nevoľnosť, zvracia, má vysokú horúčku, kŕčovité bolesti brucha, prudké vodnaté stolice často zelenkastej farby. Priebeh ochorenia, najmä v súvislosti s veľkou stratou tekutín, môže byť vážny hlavne u detí a starších pacientov,“ približuje Úrad verejného zdravotníctva SR.