Zahraničné Ekonomika Spoločnosť Zahraničná Top

Nová štúdia obracia všetko naruby. Červené mäso nepredstavuje riziko pre zdravie

Červené mäso nie je až také škodlivé, ako sa doteraz hovorilo. Zdroj: pixabay

BRATISLAVA – Doterajšie odporúčania odborníkov tvrdili, že červené mäso a spracované mäsové produkty je potrebné jesť len s mierou. Vedci teraz analyzovali údaje a dospeli k inému záveru.

 

Zdá sa, že konzumácia červeného mäsa a spracovaných mäsových výrobkov nie je u väčšiny ľudí spojená s veľkými zdravotnými rizikami. K tomuto záveru došla medzinárodná skupina medicínskych expertov po preskúmaní predošlých štúdií k tejto téme.

Mnoho stravovacích odporúčaní radilo doteraz ľuďom len miernu konzumáciu mäsa. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny označila červené mäso – hovädzie, bravčové, ovčie a kozie – ako pravdepodobne spôsobujúce rakovinu. Spracované mäso dokonca považuje za karcinogénne. Vedci však teraz uvádzajú: “Tieto odporúčania sa opierajú v prvom rade o pozorovacie štúdie, v ktorých existovalo riziko rôznych rušivých faktorov.” Preto sú tvrdenia o príčinných súvislostiach neisté.

Zdroj: pixabay

Mierna konzumácia znižuje riziko len mierne

Skupina preštudovala v databázach všetky medicínske štúdie k tejto téme, ktoré boli vydané do júla 2018. Ich výsledky hodnotili na základe prístupu, ktorý zahŕňal metódy, kvalitu údajov a zohľadnenie ovplyvňujúcich faktorov. Z toho potom vyvodili, ako smerodajné sú závery týchto štúdií.

Medzi ovplyvňujúce faktory môžu patriť konzervačné prostriedky ako sodík, dusičnany a dusitany alebo látky, ktoré vznikajú pri grilovaní.

Výsledky testu: Ak zmiernite spotrebu mäsa o tri porcie týždenne – teda zo siedmich na štyri – zníži sa riziko ochorenia len málo. Keď tisíc ľudí zje zodpovedajúce množstvo spracovaného mäsa, zmenší sa počet prípadov cukrovky za 11 rokov o dvanásť prípadov. Keď tisíc ľudí skonzumuje menej spracované červené mäso, zníži sa počet smrteľných prípadov spôsobených rakovinou o osem a počet úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia klesne počas 11 rokov o štyri prípady. Vo všetkých týchto prípadoch bol dôkaz o znížení rizika slabý alebo veľmi slabý.

Zdroj: TASR / AP

Čo radia vedci

Vedci do svojho výskumu zahrnuli aj dobrý pocit, ktorý zažívajú ľudia pri konzumácii mäsa. Po zvážení zdravotných rizík a stratou pohody vedci odporúčajú: Zdraví ľudia majú aj naďalej konzumovať toľko mäsa a mäsových výrobkov ako doteraz. Zdôrazňujú však, že v toto odporúčanie nezohľadňuje odmietnutie konzumácie mäsa, ktoré môže byť z iných dôvodov zmysluplné: Ako napríklad kvôli dobrým životným podmienkam zvierat alebo kvôli ochrane životného prostredia a klímy.