Regióny Žilina Liptovský Mikuláš Top

ODBORNÍCI upozorňujú na nebezpečný petržlen! Objavili sa v ňom toxické prvky

Odborníci upozorňujú na bežnú potravinu.
Ilustračná foto. Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Odborníci zo štátnej veterinárnej a potravinovej správy upozorňujú na bežnú potravinu, ktorú môžete mať doma aj vy. Objavilo sa v nej totiž zvýšené množstvo toxického prvku. 

 

Počas úradnej kontroly regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo veľkosklade Fruktal s.r.o. sa pracovníkom podarilo natrafiť na bežnú potravinu, ktorú môže mať doma skutočne každý. Často ju totiž môžeme využívať na varenie či už polievok alebo aj ďalších jedál. Skontrolujte si preto, či sa náhodou nenachádza aj u vás doma.

Konkrétne ide o “„Petržlen“, šarža 11322 11.3.2022, distribútor Fruktal s.r.o., Palugyayho 896, 031 01 Liptovský Mikuláš, krajina pôvodu Poľsko,” poznamenali odborníci na svojom webe. Ako ďalej informujú, “V analyzovanej vzorke bol zistený prekročený obsah kadmia 0,140 mg/kg (limit 0,050 mg/kg).” Táto potravinu sa momentálne už na trhu nenachádza. 

Odborníci upozorňujú na bežnú potravinu.
Ilustračná foto. Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Podľa Danky Šalgovičovej z Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centrum patrí kadmium “medzi toxické prvky, ktorým sa venuje značná pozornosť pre ich toxicitu a ubikvitérnosť.” Ako nám priblížila Jana Kovalíková zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, “Hlavným zdrojom kadmia pre nefajčiarsku všeobecnú populáciu sú potraviny. Absorpcia kadmia z potravín u ľudí je relatívne nízka (3–5 %),”

Nebezpečný je najmä “pre obličky, ale môže tiež spôsobiť demineralizáciu kostí. Medzinárodnou agentúrou pre výskum rakoviny bol klasifikovaný za karcinogénnu látku pre človeka,” dodala Šalgovičová vo svojej práci Trendy výskytu a hodnotenie rizika kadmiom v SR. Jana Kovalíková poznamenala, že “kadmium môže tiež spôsobiť demineralizácia kostí, buď priamym poškodením kosti alebo nepriamo následkom dysfunkcie obličiek.”

Pokiaľ ste však zjedli potravinu s prítomnosťou kadmia, nezúfajte. Pri krátkodobej konzumácii totiž nemusíte “mať zdravotné následky, ktoré sa však môžu prejaviť pri dlhodobej expozícii, hlavne u jedincov, ktorí sú z nejakého dôvodu citlivejší na toxické pôsobenie,” poznamenala Šalgovičová.