Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Top

POZOR na tieto potraviny, prenášajú NEBEZPEČNÝ VÍRUS! Máte ich doma?

Ilustračná foto. ZDROJ: TASR/Jaroslav Novák, FB/Polícia

BRATISLAVA – Hlavný hygienik Slovenska Ján Mikas prišiel opäť s ďalším dôležitým varovaním. Tentoraz však ide o vec, ktorá sa týka každého jedného z nás. Ide totiž o bezpečnosť pri manipulácii s hydinou a vajcami. Je totiž riziko prenosu vtačej chrípky.

 

Minulý rok zaznamenali hygienici v Španielsku prenos vtačej chrípky na človeka. Preto je extrémne dôležité dodržiavať pri manipulácii s mäsom z hydiny vrátane vajec hygienické opatrenia. Opozorňuje na nich Úrad verejného zdravotníctva SR na čele s hlavným hygienikom Jánom Mikasom.

„Základom je dôkladné a časté umývanie rúk teplou vodou a mydlom pri príprave surového mäsa z hydiny a vajec. Surovú hydinu a vajcia je potrebné skladovať a pripravovať oddelene od ostatných potravín,“ varuje.

Základ je uskladňovanie

Mikas tiež hovorí, že na prípravu takýchto surovín musíme používať oddelené náradie, riady a pomôcky, ako napr. nože a dosky na krájanie pre manipuláciu so surovými potravinami. Dôkladne ich umyť pod tečúcou teplou vodou s prídavkom čistiaceho prostriedku na riady.

Ako ďalej Mikas hovorí, maximálne dôležité je tiež uskladňovanie jedla v nádobách alebo obaloch. Tým sa zabráni kontakt medzi surovinami a pripravenými jedlami. Nebudú tak kontaminované iné potraviny. Hydinu treba rozmrazovať na podnose v chladničke.

Mikas: Dôkladné varenie usmrcuje vírus

„Dôkladné varenie usmrcuje vírus. Všetky jedlá z hydiny, vrátane vajec, je potrebné tepelne upraviť tak, aby sa dosiahla teplota najmenej 70 °C vo všetkých častiach spracovanej potraviny, ideálne je používať teplomer. Presvedčte sa pri tepelnej úprave, či šťava z mäsa hydiny je číra a nie ružová, či mäso hydiny nie je červené alebo ružové a v prípade vajec, či sú bielka a žĺtka pevné,“ informuje hlavný hygienik.

Mikas tiež neodporúča konzumovať surové alebo nedostatočne tepelne upravené pokrmy z hydiny vrátane vajec.