
BRATISLAVA – Nové správy ukazujú dramatický pokles úrody obľúbeného ovocia. Dôvodom majú byť klimatické zmeny, ktoré pôsobia negatívne na pestovanie avokáda.
Avokádo je považované za superpotravinu, ktorá má vysoký obsah vlákniny a zdravých tukov. Pri svojom raste hltá obrovské množstvo vody, vďaka čomu je obzvlášť zraniteľné v teplejšom a suchšom prostredí, ako uvádza news.sky.com.
Podľa správy charitatívnej organizácie Christian Aid jeho produktivita klesá v kľúčových krajinách, a to vrátane Burundi, Čile, Peru, Španielska, Južnej Afriky a Mexika.
Jolis Bigirimana, pestovateľka avokáda a prezidentka Farmer’s Pride Burundi, povedala, že zmena klímy v africkej krajine je obrovský problém, najmä pre pestovateľov avokáda. „Zažívame vysoké teploty, silné dažde a eróziu, čo má hrozný vplyv na produktivitu farmárov a ich príjmy,“ dodala.
Obrovské množstvo vody
Aktivisti požadujú väčšiu podporu pre pestovateľov avokáda, keďže správa odhalila, že zmena klímy má strašný vplyv na toto ovocie.
Očakáva sa, že v spomenutých oblastiach do roku 2050 klesne vhodná pestovateľská plocha o 14 % až 41 % v závislosti od toho, ako rýchlo sa znížia globálne emisie, uvádza portál independent.co.uk. Najväčší svetový producent Mexiko by mohol zaznamenať zníženie potenciálnej plochy rastu o 31 % do roku 2050.
Len jedno avokádo potrebuje v priemere 320 litrov vody, tvrdí Honor Eldrige, odborník na udržateľné potraviny a autor Debaty o avokáde. „Pestovanie avokáda je preto čoraz drahšie a tieto náklady sa pravdepodobne prenesú na spotrebiteľa, čím sa zvýši cena, ktorú platíme za naše guacamole,“ varovala Jolis Bigirimana.