Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice

OBEDY sa nám výrazne predražia! TÁTO potravina stúpa na cene: Pocítime to už čoskoro

nakupovanie
Čaká nás ďalšie zdražovanie v obchodoch. | ZDROJ: Pexels

BRATISLAVA – Zvyšovanie cien ani zďaleka nekončí. Už teraz mnohí Slováci musia v obchodoch premýšľať nad tým, čo všetko vložia do svojho nákupného vozíka, pretože sumy pri niektorých produktoch sú naozaj neúnosné. Treba sa pripraviť na to, že v najbližších dňoch a týždňoch porastie cena aj základnej potraviny.

 

Reč je konkrétne o bravčovom mäse. Ako pre zregionu.sk prezradila Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa, už teraz je jeho cena vyššia o 14 %. “Obchodovanie s bravčovým mäsom sa v rámci EÚ riadi vývojom cien na nemeckej burze, kde sa na týždennej frekvencii vyhlasujú vyvolávacie ceny jatočne upravených tiel v triede E. V 9. týždni bol na nemeckej burze zaznamenaný nárast ceny jatočne upravených tiel z hodnoty 2,00 EUR/kg v 4. týždni na súčasnú hodnotu 2,28 EUR/kg,” uvádza vo svojom vyjadrení.

Zvyšovanie cien pocítime čoskoro

Podľa jej slov je dôvodom zvyšovania cien nižšia ponuka živých zvierat v rámci EÚ, čo vytvára tlak na trhové ceny a spôsobuje ich následný rast. V obchodoch by sme mohli pocítiť vlnu zdražovania už v priebehu marca.


AKTUÁLNE Kríza aká tu ešte nebola! Svet ZASIAHOL nedostatok TEJTO potraviny: Pocítia to aj Slováci?


“Bravčové mäso je hlavnou surovinou mäso spracujúceho odvetvia, preto na úrovni výrobcov predpokladáme nárast odbytových cien mäsa a mäsových výrobkov (v závislosti od sortimentu) už v priebehu mesiaca marec na odhadovanej úrovni 15 –18 %,” uviedla tiež riaditeľka. Čo sa týka samotných cien v obchodoch, tie môžu byť ešte vyššie, pretože je na jednotlivých prevádzkovateľoch, ako svoju ponuku nacenia.

Cena mäsa sa zvyšuje.
Ilustračné foto. | Zdroj: TASR / Roman Hanc

Vývoj cien bravčového mäsa na nemeckej burze sa vzťahuje na čerstvé bravčové mäso a výrobky z neho. Výkonnej riaditeľky sme sa tiež opýtali, či ide o krátkodobé zdražovanie alebo ho pocítime dlhšiu dobu. “Nakoľko zvýšené ceny bravčového mäsa na európskom trhu priamo súvisia s výrazným poklesom stavov prasníc v reprodukčných chovoch jednotlivých členských štátoch EÚ, pri zachovaní súčasnej spotreby bravčového mäsa predpokladáme skôr ďalší nárast vyvolávacej ceny na nemeckej burze alebo jej stagnáciu na súčasnej hodnote,” dodala Eva Forrai na záver.

Ak zvyknete nakupovať bravčové mäso a výrobky z neho, pripravte sa, že to v blízkej budúcnosti pocíti aj vaša peňaženka.