
SLOVENSKO – Súčasťou zdravého životného štýlu je nepochybne aj konzumácia ovocia. Jeho benefity spočívajú vo vláknine, vitamínoch, minerálnych látkach, enzýmoch a antioxidantoch, ktoré vďaka nim dostávame do tela. Majú však ale aj svoju tienistú stránku.
Profesor farmácie William Troutman a špecialista na jedy Serkalem Mekonnen upozorňujú na nebezpečenstvo, ktoré je spojené s konzumáciou kôstok z čerešní. Väčšinou sa nič nestane, keď prehltnete čerešňovú kôstku. Ak čerešňová kôstka nebola rozžutá alebo rozbitá, mala by prejsť tráviacim traktom neporušená. Píšu o tom odborníci na webe poison.org.
Ako sa môžete otráviť?
Nebezpečná chemikália nachádzajúca sa v kôstkach ovocia sa nazýva amygdalín. Otrava môže nastať, keď sú kôstky pred prehltnutím rozdrvené alebo žuvané, čím sa uvoľní amygdalín. Amygdalín sa potom v tele premení na kyanid.
Ďalšími príkladmi kôstkového ovocia, ktoré obsahujú za istých podmienok jedovaté kôstky, sú marhule, slivky, broskyne, jablká, mango a nektárinky. Množstvo amygdalínu v kôstkach kôstkového ovocia sa značne líši, a to medzi rôznymi druhmi kôstkového ovocia (napríklad čerešne a slivky) a dokonca aj v rámci rovnakého druhu ovocia (napríklad čerešne pestované v jednom regióne a čerešne pestované v inom regióne región).
Otrávil sa aj 14-ročný chlapec
Ako príklad odborníci uviedli 14-ročného chlapca, ktorý si pripravil smoothie z asi 10 celých čerešní vrátane kôstok, ktoré boli pomleté v mixéri. Pár hodín po vypití smoothie ho bolela hlava a bol bledý, spotený, triasol sa a mal nevoľnosť. Po požití sa prebral do 19 hodín a našťastie nemal žiadne ďalšie problémy.