
SLOVENSKO – Na najkrajšie sviatky v roku sa teší asi každý z nás. K Vianociam neodmysliteľne patria aj tradičné sviatočné pochúťky, ako sú kapor, rezne, kapustnica či zemiakový šalát. Túto vianočnú klasiku si však ľudia v jednotlivých regiónoch pestro obmieňajú a jedlá či tradície prispôsobili svojmu kraju. Poďte sa s nami pozrieť na to, ako večerajú na sviatky ľudia v jednotlivých regiónoch, ale aj na to, aké tradície a zvyky sa spájajú so štedrovečernou večerou.
Vianoce nie sú len sviatkami lásky a pokoja, ale aj sviatkami hojnosti a dobrého jedla. V rôznych kútoch Slovenska sú tradičné vianočné jedlá rôzne. Závisí to najmä od rodiny či regiónu, v ktorom žije.
Východné Slovensko
Okrem overenej klasiky, ako sú ryby so zemiakovým šalátom či kapustnica, sa na štedrovečernom stole v niektorých rodinách na Šariši objaví aj takzvaná mačanka, čo je polievka z vody z kyslej kapusty, ináč nazývanej jušky. Do nej sa obvykle pridávajú aj sušené huby a smotana. Táto špecialita dostala svoj názov podľa spôsobu jej jedenia. Ide o omáčku, do ktorej sa buď nadrobil chlieb, alebo sa z neho lámali väčšie kúsky a namáčali sa do taniera.
Táto pochúťka však nie je jediným netradičným pokrmom na sviatočnom stole v domácnostiach na východnom Slovensku. Na Spiši dodnes jedávajú džatky. Pre tých, ktorí tento pojem počujú prvýkrát, ide o halušky alebo malé guľky z popučených a s múkou zmiešaných zemiakov, do ktorých sa pridá slaninka opražená na oškvarky. Zo zemiakových jedál sú tiež obľúbené pirogi, čiže pirohy, ale tiež nalešniky, jedlo podobné plackám, či zemiakový koláč gruľovnik.

Na Zemplíne zasa namiesto kapustnice niektorí dodnes varia polievku zo zemiakov, z fazule a vody z kyslej kapusty, tzv. rosoľ alebo rosoľanka.

V minulosti na prestretom štedrovečernom stole nesmel chýbať vianočný koláč kračún s dierkou v strede, v ktorej bol uložený cesnak a med. V niektorých častiach Zemplína večera obsahovala oblátky s medom alebo kúsok chleba so soľou, bobáľky s kapustou, makom či tvarohom. Miestami sa jedla aj mliečna kaša, kysnutý koláč poplanok či pirohy.
Zakázané bolo po večeri umývať riady, inak by sa šťastie od domu odvrátilo. Po večeri sa rodiny vybrali do záhrad zaklínať stromy, aby mali v nasledujúcom roku viac úrody.
Aké tradičné pokrmy jedia na Vianoce obyvatelia stredného a západného Slovenska? Čítajte na ďalších stranách.