Regióny Žilina Dolný Kubín Top

VAROVANIE odborníkov: Klobása, ktorá sa úplne vypredala, obsahuje silno karcinogénnu látku!

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

DOLNÝ KUBÍN – Klobása rozhodne patrí medzi bežné potraviny v našich domácnostiach. Mnohí z nás ju pridávajú do rôznych polievok či pokrmov. Niet sa preto čomu diviť, že sa v obchodoch veľmi rýchlo vypredá. Odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy však upozorňujú na klobásu v jednom z obchodov v Dolnom Kubíne. Obsahovala totiž nadmerné množstvo rizikovej látky. Ak ju teda náhodou máte doma, tak ju nekonzumujte!

 

Len málokto by si vedel predstaviť varenie rôznych druhov polievok či dokonca aj jedál bez použitia klobásy. Možno aj preto sa jednému z obchodov v Dolnom Kubíne podarilo vypredať celú šaržu mäsovej pochúťky. Regionálna veterinárna a potravinová správa v Dolnom Kubíne však zistil šokujúcu vec. 

“V rámci úradnej kontroly potravín vykonala Regionálna veterinárna a potravinová správa Dolný Kubín v predajni Janowiak odber vzorky výrobku „Goralská klobása“, DS 3.12.2021, šarža 21309001, krajina pôvodu Poľsko, výrobca KABANOS” Kojs Mirosław i Joanna Kojs-Kowalczyk Spółka Jawna, Spółdzielców 1, Jabłonka 34-484, PL 12110317 WE.” Po bližšej analýze sa im podarilo zistiť, že výrobok obsahoval benzo(a)pyrén. 

POZOR Z trhu sťahujú ďalšiu klobásu: Známy obchodný reťazec hovorí o kontaminácii

Klobása. Zdroj: TASR / Luká Grinaj

“V analyzovanej vzorke bolo zistené nadlimitné množstvo benzo(a)pyrénu – 4,9 µg/kg (max. 2) a PAU4 – 33,6 µg/kg (max. 12),” informovali o tom odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Ako ďalej dodávajú, tento výrobok však už bol vypredaný, ”Výrobok výrobok bol na prevádzke vypredaný. Prevádzkovateľ zabezpečil informovanie zákazníkov prostredníctvom vývesky na predajni.” Skontrolujte si preto, či sa táto potravina náhodou nenachádza aj u vás. Ak sa náhodou nachádza aj u vás doma, tak ju určite nekonzumujte.

Ako informuje portál info.sk, “benzo(a)pyrén je aromatická organická látka, ktorá vzniká pri horení organického materiálu. Je silne karcinogénna a mutagénna.” Dokáže totiž zmeniť štruktúru DNA, a tým vyvoláva aj zmenu genetickej informácie. Ak sa tejto látke vystavujete často hrozí, že sa nakazíte závažným onkologickým ochorením. Bežne sa však táto látka vyskytuje u potravín, ktoré boli pražené, grilované, údené alebo inak tepelne spracované pri vysokých teplotách.

Na výrobcu produktu Kabanos sme sa obrátili s otázkami, čo majú ľudia robiť, ak majú takúto klobásu už doma. Správu budeme aktualizovať.