Domáce Politika Top

Voľby odpálili známych politikov: Komu bude osudný rok 2016?

BRATISLAVA – Voľby v mnohých prípadoch znamenajú zlomové momenty v kariérach politikov. Svoje o tom by mohli rozprávať aj známe mená ako Vladimír Mečiar či Ján Slota, ktorí sa s našou scénou rozlúčili katastrofálnymi výsledkami. Hrozí niekomu niečo podobné aj 5. marca?

2010 Vladimír Mečiar

Vladimír Mečiar

Neslávne sa skončila kariéra Vladimíra Mečiara. HZDS, ktorému v prvých voľbách do Slovenskej národnej strany v roku 1992 dôverovalo viac ako milión Slovákov, si o osemnásť rokov po štyroch rokoch spolupráce so Smerom a SNS už pod názvom ĽS – HZDS pripísalo na svoje konto trpkú porážku v podobe zisku iba 4,33 percenta hlasov.

Strane sa tak neotvorili brány do parlamentu, pričom o dva roky v predčasných nasledoval ešte katastrofálnejší výsledok. Vo funkcii predsedu strany skončil 7. septembra 2013 a o dva mesiace na to z nej aj vystúpil.

2012 Ján Slota

Ján Slota

Keď sa v roku 2012 konali predčasné voľby, vtedajší predseda Slovenskej národnej strany Ján Slota si nepripúšťal, že by sa do parlamentu nedostala. Po odvolení sa sebaisto vybral na lyžovačku so slovami, že očakáva dvojciferné číslo, čo bol pomerne optimistický odhad vzhľadom na fakt, že už pred dvomi rokmi SNS dostala iba 5,07 percent.

Zisk 4,7 percenta bol pre kontroverzného šéfa národniarov aj tak zjavne šokom a tak sa pozvoľne začal jeho pád na politické dno. Zo strany bol kvôli nehospodárnemu nakladaniu s jej majetkom vylúčený 24. apríla 2013. Odvtedy o ňom počuť viac v súvislosti s alkoholovými excesmi.

2016 Kto bude ďalší?

1. Richard Sulík 65%

Richard Sulík

V nezávideniahodnej situácii sa ocitol aj šéf SaS Richard Sulík. Median aj Focus liberálov síce v posledných dvoch prieskumoch poslali do parlamentu, avšak dlhodobo sa strana potuluje okolo troch až piatich percent, čo je mimoriadne zradná hodnota. Uvidíme, či rázny postoj predsedu strany voči utečencom nakoniec pomôže a priláka ďalších voličov.

2. Igor Matovič 30%

Igor Matovič

Posledným do partie je Igor Matovič. Jeho OĽaNO sa do volieb spojilo so stranou NOVA Daniela Lipšica, ani to však vysoké čísla v prieskumoch nezabezpečuje. Okrem najnovšieho z Medianu sa im prekonať hranicu sedem percent nepodarilo, čo znamená, že ak Matovič a Lipšic dodržia svoje slová, ktoré dali v decembri, tak sa vzdajú mandátu. Čo by takáto situácia znamenala pre politickú kariéru Igora Matoviča, to nevedno.

3. Ján Figeľ 15%

Ján Figeľ

Tohtoročné voľby by mohli znamenať tvrdú ranu pre ambície šéfa KDH, Jána Figeľa. Stálica našej politickej scény, ktorá v nej pôsobí viac ako dve desaťročia, sa borí s tradičným problémom strany. Kresťanskí demokrati od roku 1998, keď sa im vo voľbách podarilo získať viac ako 26 percent hlasov, stabilne pohybuje okolo hranice ôsmich percent. Posledné prieskumy však KDH predpovedajú iba niečo cez 6 percent hlasov. Mohol by prípadný neúspech zlomiť Figeľovi jeho politické väzy?