Zahraničné Politika

Mayová pripúšťa predĺženie prechodného obdobia po brexite “o pár mesiacov”

Britská premiérka Theresa May. Zdroj: TASR / AP

BRUSEL- Britská premiérka Theresa Mayová vo štvrtok – pred začiatkom druhého dňa summitu EÚ v Bruseli – uviedla, že je otvorená myšlienke možného predĺženia prechodného obdobia, ktoré by malo nasledovať po riadenom odchode Spojeného kráľovstva z Únie. Podľa Mayovej by toto obdobie mohlo byť v prípade potreby predĺžené “o niekoľko mesiacov”.

V súčasnosti obe strany hovoria, že Británia zostane súčasťou vnútorného trhu EÚ od dátumu brexitu (29. marec 2019) do konca decembra roku 2020. Londýn a Brusel by tak získali čas na nadviazanie nových obchodných vzťahov.

V tomto období by boli Briti stále viazaní pravidlami Únie. Zároveň by sa obe strany snažili prijímať opatrenia na zmiernenie “šoku z brexitu” v oblasti ekonomickej, sociálnej aj politickej. Predovšetkým však budú hľadať uspokojivé riešenie problému spoločnej írsko-severoírskej hranice a podobu budúcich obchodných vzťahov.

Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier minulý týždeň navrhol možnosť predĺženia uvedeného prechodného obdobia o ďalší rok. To však v Británii znepokojilo zástancov tvrdého brexitu, ktorí si myslia, že ide o pokus “zviazať” Spojené kráľovstvo s Úniou na neurčito.

Mayová doposiaľ dlhodobo odmietala scenár predĺženia prechodného obdobia. Rozhovory o “rozvode” však teraz uviazli na mŕtvom bode a Únia považuje návrh dlhšieho prechodného obdobia za vhodný rámec pre predĺženie diskusií o budúcom režime na hranici medzi Severným Írskom a Írskou republikou.

Mayová vo štvrtok upozornila, že jej vláda uvažuje o predĺžení tohto obdobia “o niekoľko mesiacov”. Zároveň však vyjadrila presvedčenie, že takýto krok nebude vôbec potrebný.

“Pracujeme na tom, aby sme zabezpečili, že dohodu o budúcich vzťahoch budeme mať do konca decembra 2020,” povedala premiérka novinárom.