Zahraničné Ekonomika Spoločnosť Zahraničná

Štrajk proti úsporným opatreniam v Grécku ochromil dopravu

Členovia gréckych odborov PAME počas 24-hodinového štrajku 28. novembra 2018 v Aténach. (TASR/AP)

ATÉNY – Štrajk proti úsporným opatreniam v stredu úplne ochromil trajektovú dopravu na grécke ostrovy. V Aténach sa takmer zastavila mestská hromadná doprava, informovala agentúra AP. 

Jednodňový štrajk zvolala veľká odborová konfederácia GSEE, zastupujúca záujmy 2,5 milióna zamestnancov prevažne súkromného sektora. GSEE požaduje, aby vláda premiéra Alexisa Tsiprasa po rokoch prestala uplatňovať nepopulárne úsporné opatrenia, keďže Grécko v auguste tohto roka ukončilo posledný medzinárodný záchranný program.

Odborári sa konkrétne domáhajú zrušenia dôchodkových a sociálnych škrtov, ďalej daňových úľav, opätovného zvýšenia minimálnej mzdy a opatrení proti nezamestnanosti.

Podľa servera Euronews prestali od polnoci premávať trajekty na grécke ostrovy. V Aténach nepremáva metro, lokálne vlaky, električky ani trolejbusy a autobusy len v obmedzenom režime.

Mnohí obyvatelia gréckej metropoly sa preto vydali do práce autom, čo spôsobilo veľké dopravné zápchy. K tomu prispelo aj uzavretie aténskeho centra kvôli protestom organizovaným v rámci štrajku.

Školy, nemocnice a ďalšie kľúčové verejné inštitúcie fungovali normálne. Grécki novinári nenastúpili do práce už v utorok, aby mohli stredajší štrajk spravodajsky pokrývať.

Európska únia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond (MMF) poskytli krízou postihnutému Grécku v rokoch 2010-2015 prostredníctvom troch záchranných programov úvery v celkovej výške 289 miliárd eur. Grécka vláda musela výmenou za to pristúpiť k zvýšeniu daní a rozsiahlym škrtom v oblasti verejných financií.

Grécko je po Portugalsku, Írsku, Španielsku a Cypre poslednou krajinou eurozóny, ktorej sa podarilo ukončiť záchranné programy.