Zahraničné Politika

Severokórejský veľvyslanec o azyl v Taliansku nepožiadal, jeho pobyt je neznámy

Severokórejský veľvyslanec Čo Song-gil je na neznámom mieste.. (SITA/AP)

RÍM – Taliansko nevie o žiadosti o azyl podanej veľvyslancom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) v Ríme, ktorý sa údajne skrýva v neznámej západnej krajine. S odvolaním sa na zdroj blízky talianskemu ministerstvu zahraničných vecí o tom vo štvrtok informovala a agentúra AFP.

O takejto žiadosti “nemáme informácie”, povedal zdroj AFP. Dodal, že ministerstvo dostalo iba žiadosť o “výmenu” diplomata, ktorého Soul identifikoval ako Čo Song-gila.

To, že veľvyslanec Čo Song-gil nepožiadal o azyl v Taliansku, potvrdil nemenovaný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí aj agentúre AP. Taliansko uviedlo, že dostalo informáciu o vypršaní veľvyslancovho mandátu v Ríme, ktorý tak v krajine už nemá žiadnu diplomatickú pozíciu.

Miesto, kde sa aktuálne diplomat s rodinou držiava, nie je známe. To, či diplomat mohol požiadať o azyl na veľvyslanectve inej krajiny v Ríme, nie je bezprostredne známe.

Juhokórejská tajná služba vo štvrtok informovala poslancov v Soule, že severokórejský veľvyslanec v Taliansku sa spoločne so svojou rodinou od novembra skrýva v neznámej západnej krajine.

Juhokórejský denník Čungang ilbo zverejnil s odvolaním sa na neuvedené diplomatické zdroje v Soule správu, že Čo Song-gil požiadal so svojou rodinou o azyl v nezistenej západnej krajine. Podľa správy agentúry AFP požiadal o azyl v Taliansku.

Čo Song-gil (48) bol dočasným veľvyslancom v Ríme od októbra 2017, keď Taliansko vyhostilo dovtedajšieho ambasádora Mun Čong-nama na protest proti jadrovej skúške, ktorú Severná Kórea vykonala mesiac predtým, čím porušila rezolúcie OSN.

Pchjongjang od svojich diplomatov slúžiacich v zahraničí často vyžaduje, aby doma zanechali niekoľko členov rodiny, najmä deti, s cieľom odradiť ich od zbehnutia. Čo Song-gil prišiel v máji 2015 do Ríma spolu so svojou manželkou a deťmi, čo môže svedčiť o tom, že pochádza z privilegovaných kruhov, píše juhokórejský denník, avšak dôvod jeho pravdepodobného zbehnutia zostáva nejasný.

Posledným vysokopostaveným severokórejským diplomatom, ktorý utiekol zo svojej krajiny, bol Tchae Jong-ho – svoj post opustil v roku 2016 ako námestník veľvyslanca KĽDR v Londýne.