Zahraničné Politika

Barnier pri rokovaniach s Londýnom musí udržať jednotu členov EÚ, tvrdí Ružička

Rokovania v Bruseli. Zdroj - SITA/AP Photo/Virginia Mayo

BRUSEL – Príprava marcového summitu EÚ, proces rokovaní so Spojeným kráľovstvom, princípy právneho štátu, rozširovanie EÚ a v neposlednom rade aj zhodnotenie minulotýždňového rozpočtového summitu EÚ boli témami utorňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli. 

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička po skončení zasadnutia uviedol, že európski diplomati odobrili mandát pre Európsku komisiu a pre Michela Barniera ako hlavného vyjednávača pre rokovania s Londýnom o novom partnerstve medzi EÚ a Britániou. Dodal, že Barnier Radu ministrov informoval o súčasnom stave vecí, pričom EÚ bude v tomto procese trvať na troch základných pilieroch a princípoch. Prvým pilierom je jednota 27 členských krajín EÚ, ktorú ministri potvrdili aj v utorok, keď bez výhrad odobrili mandát pre Barniera. Druhým je solidarita. Ružička upozornil, že nové rokovania budú zložitejšie, ako boli tie o brexite, už aj preto, že pri nich musí každá krajina vrátane Slovenska sledovať aj svoje záujmy. Pre Slovákov sú to najmä otázky okolo obchodu, ochrany práv občanov a dopravy. Tretím pilierom je ambicióznosť.

“Británia je pre nás najväčším obchodným partnerom, takže tá dohoda musí byť iná, ambicióznejšia ako s inými teritóriami, s ktorými má EÚ uzatvorenú nejakú formu spolupráce,” vysvetlil Ružička. Dodal, že aj tri princípy sú jasné. Musí ísť o paralelný proces, lebo času je málo, len do konca decembra tohto roku. Ďalej EÚ chce dospieť k vytvoreniu jednotného mechanizmu na riešenie sporov a Únia musí vidieť aj implementáciu do praxe dohody o brexite, ktorá znamená aj záruky na ochranu práv Slovákov a iných občanov EÚ v Británii. Ružička upozornil, že EÚ vidí vyhlásenia britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý “hrá kartou nezávislosti na EÚ”. Podľa jeho slov o to by celkom nemalo ísť, lebo vzájomné vzťahy v politike, ekonomike, bezpečnosti alebo ohľadom ochrany práv občanov a ďalších hodnôt v medzinárodných vzťahoch medzi EÚ a Britániou sú tak úzko prepojené, že budúca dohoda o partnerstve musí byť oveľa ambicióznejšia.

“Vstupujú už do hry aj individuálne záujmy členských krajín, ktoré bude  musieť Barnier nejakým spôsobom harmonizovať. Aby sa udržala jednota členských krajín pri rokovaniach s Britániou,” opísal situáciu slovenský diplomat. Ružička informoval, že Rada ministrov zhodnotila aj minulotýždňový mimoriadny rozpočtový summit (20.-21.2), pričom mnohí ministri spomenuli, že je teraz potrebné dať si “menšiu pauzu”, avšak bude nevyhnutné čo najskôr pokračovať v rokovaniach o konečnej výške dlhodobého rozpočtu na roky 2021 – 2027, lebo od finančného rámca závisia mnohé programy, ktoré chce EÚ realizovať. Podľa neho by predseda Európskej rady Charles Michel mal prísť s návrhom najskôr neformálnych rokovaní s jednotlivými členmi EÚ a aj s harmonogramom pracovných stretnutí. Nie je vylúčené že dlhodobý rozpočet bude súčasťou pracovnej agendy marcového summitu EÚ (26.-27.3). “V tejto chvíli sa nikto nechce unáhliť a vládnu názory, že ďalší rozpočtový summit by mal byť ten, na ktorom sa zrodí dohoda prijateľná pre všetkých členov EÚ,” skonštatoval Ružička.