Zahraničné Spoločnosť Top

Narkobarón Escobar sa pustil do Muska. Chce od neho 100 miliónov dolárov

Elon Musk mal ukradnúť Pablovi Escobarovi plány na plameňomet. ZdroJ: TASR/AP

BOGOTA – “Elon, obaja vieme, že si ma okradol. Budem spokojný, ak to vybavíme 100 miliónmi dolárov v akciách Tesly, alebo v hotovosti,” napísal brat legendárneho drogového baróna, Roberto Escobar. Odpoveď Elona Muska nenechala na seba dlho čakať.

 

Roberto Escobar bol kedysi finančným šéfom obávaného kartelu Medellin, ktorý viedol jeho brat Pablo. Dnes vlastní hračkársku spoločnosť. Ale bývalý drogový boss stále rád ukazuje svaly, aj keď už má medzičasom 75 rokov, je slepý a takmer nepočuje.

Poslednou jeho obeťou sa stal Elon Musk. Roberto tvrdí, že ho v roku 2017 v Kolumbii navštívil Muskov zamestnanec z Tesly. Starnúci drogový boss mu povedal, že rád páli peniaze. A to doslova. Veď z čias kartelu mu ich zostalo ešte toľko, že nevie, čo s nimi.

S cieľom zdokonaliť svojho koníčka, vyvinul Roberto druh hračkárskeho plameňometu. Svoje plány s hrdosťou predstavil zamestnancovi Tesly.

Escobar priniesol na trh vlastný plameňomet

Len o rok neskôr odštartoval Elon Musk so svojou spoločnosťou Boring Company PR akciu. V rámnci nej o niekoľko týždňov oznámil vývoj pameňometu a onedlho ho priniesol na trh. Z právnych dôvodov ho pomenoval “Not a Flamethrower” (po slovensky “toto nie je plameňomet”). Predaných bolo 20-tisíc kusov po 500 dolárov (asi 446 eur).

Roberto teraz  pre americký TMZ povedal, že Musk odkopíroval plány, ktoré pred dvomi rokmi v Kolumbii ukázal jeho zamestnancovi. Zhodou okolností, Escobarove obvinenia prišli v čase, keď uvádza na trh svoj vlastný plameňomet za 250 dolárov (asi 223 eur).

Na obrázku je Roberto Escobar. Zdroj: internet

Elon Musk zareagoval na Twitteri

Escobar nežiada od Muska málo: “Elon, obaja vieme, že si ma okradol. Budem súhlasiť, ak sa dohodneme na 100 miliónoch dolárov v akciách Tesly, alebo v hotovosti,” odkázal Muskovi prostredníctvom TheNextWeb.com. “Mysli na to, že keď ty si bol v 80-tych rokoch malé dieťa, ja som vládol svetu. Ty máš teraz možno 20 miliárd dolárov, ale to som ja v tých časoch zarobil za dva týždne.”

Onedlho sa objavila na Twitteri Muskova odpoveď: “Nie je to žiadny plameňomet, pán Escobar,” napísal Musk odkazujúc na názov svojho prístroja – “No a flamethrower”.

“Elonov tweet ukazuje, že je vinný,” zvolil tvrdšie slová výkonný riaditeľ Escobarovej firmy Olof Gustafsson a dodal: “Som si istý, že sa dohodneme.”

Aký mal Musk naozaj zisk?

Elon Musk nebude musieť zaplatiť 100 miliónov dolárov, ani keď súd zistí, že plány v Kolumbii naozaj ukradol. Obrat z 20-tisíc predaných plameňometov po 500 dolárov bol len 10 miliónov dolárov (takmer 9 miliónov eur). 

Lenže z toho je nutné odrátať výrobné a marketingové náklady, aby sa dal určiť skutočný Muskov zisk. Aj s veľkorysou maržou 30 percent by bol zisk tri milióny dolárov na hony vzdialený od požadovaných 100 miliónov dolárov.

Porovnanie oboch samopalov. Zdroj: internet

Escobar hrozil aj Netflixu

Nie je to prvýkrát, čo Roberto Escobar použil ostré slová na adresu nejakej firmy. V posledných rokoch často hrozil televízii Netflix kvôli jej seriálu “Narcos” o živote Pabla Escobara. Tiež ju vyzval, aby už radšej nenatáčala v Kolumbii. Bez jeho požehnania by to bolo nebezpečné, najmä po tom, ako jedného zveda z televízie zastrelili v Mexiku.

Aj v tomto prípade Escobar tvrdil, že Netflix ukradol práva jemu a jeho spoločnosti Escobar založenej v roku 2014.

R. Escobar má však aj menej tienisté stránky. Po tom, ako ho v roku 2003 prepustili po 11 rokoch z väzenia, napísal knihu o svojom bratovi. V roku 2008 založil v Medelline pre turistov cestovku “Pablo Escobar Tours” a výnosy zo zájazdov dáva do nadácie pre chorých na AIDS.

Na archívnej snímke je dnes už zosnulý kolumbijský boss Medellínskeho drogového kartelu Pablo Escóbar ( vľavo) s manželkou Victoriou Henauovou Vallejos (vpravo) a s ich synom na futbalovom zápase v Bogote. Zdroj: TASR/AP