Domáce Spoločnosť

Augustová obloha je čarovná. Túto noc bude ešte viac

Zdroj: TASR / AP

BRATISLAVA – Teplé augustové počasie nám už nejaký čas spestruje dni. Nehovoriac o romantických nociach. Na oblohe sa totiž počas tohto mesiaca dejú veci. O poriadny zážitok sa postará aj dnešná noc. Budú totiž padať hviezdy.

 

Každoročné vesmírne divadlo v podobe meteorického roja perzeíd je pastvou pre oči. O ešte dokonalejší zážitok padajúcich hviezd sa postará dnešná noc. ,,Perzeidy sú viditeľné každý rok od 15. júla do 23. septembra s maximom aktivity 12. augusta. Perzeidy patria medzi najobľúbenejšie roje jednak pre svoju výdatnosť, ale tiež vďaka príjemným letným teplotám, keď ich možno ľahko sledovať po celú noc. Roj je pozorovaný každoročne s priemernou maximálnou frekvenciou 45 meteorov za hodinu,’’ povedal pre Glob.sk vedecký pracovník z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Ján Svoreň.

 

Za ideálnych podmienok je možné pozorovať až 45 meteorov za hodinu. Zdroj: TASR / Milan Kapusta

Ideálne podmienky

Tohtoročné nebeské divadlo by nemalo byť ničím rušené. ,,Podmienky na pozorovanie v blízkosti maxima sú v roku 2020 priaznivé v prvej polovici noci, pretože Mesiac bude deň po poslednej štvrti a vychádzať bude až po polnoci,“ dodal Svoreň.

Podpredseda Rady Slovenského zväzu astronómov (SZA) Svetozár Štefeček odporúča sledovať padanie hviezd aj ďalšie dni. ,,Čo sa týka časového intervalu, treba si počkať na koniec astronomického súmraku (cca po 22:30). Ideálna situácia by mala byť po polnoci, tu sa však už prejaví svit vychádzajúceho Mesiaca. Z tohto hľadiska sa oplatí pozorovať aj ďalšie dve – tri noci po maxime, pretože Mesiac sa blíži k novu,’’ doplnil pre Glob.sk Štefeček.

 

Ideálnym miestom na pozorovanie sú lúky či hory. Zdroj: TASR / Milan Kapusta

Romantické miesto

Pri pozorovaní je dôležite vybrať si miesto, ktoré je vzdialené od osvetlených ulíc a domov. Umelé osvetlenie totiž znemožní zachytiť slabšie meteory. ,,Ideálne miesto je niekde v horách, lúka s výhľadom na celý horizont. Treba si uvedomiť, že meteor je krátky úkaz s trvaním do niekoľkých sekúnd. Na začiatku pozorovania treba nechať aj oko prispôsobiť sa tme, teda aspoň 15 minút nesledovať napr. obrazovku smartfónu,’’ zdôraznil Svoreň.

Perzeidy sú pravdepodobne vo verejnosti najznámejším meteorickým rojom. ,,Niekedy sú nazývané aj ”slzy svätého Vavrinca”, nakoľko silná aktivita tohto roja bola pozorovaná práve po jeho umučení 10. augusta v roku 258,‘‘ vysvetlil astronóm zo Slovenského zväzu astronómov Pavol Rapavý. Materskou kométou tohto roja je kométa s označením 109P/Swift-Tuttle.

 

Perzeidy sú najznámejším meteorickým rojom. Zdroj: TASR / AP

Počas letných mesiacov sú aktívne aj ďalšie meteorické roje.

Viac sa dočítate na ďalšej strane: