Regióny Top

Skvelá správa pre motoristov. Evidenčné čísla sa budú vydávať po novom

Zdroj: Zoznam.sk / Peter Korček

BRATISLAVA – Motoristom sa vo veľkom uľahčí život. Môže za to schválená novela zákona o cestnej premávke z dielne vládnej koalície. Po novom sa totiž úplne zmení vydávanie evidenčných čísel vozidla (EČV). Po predaji vozidla do iného okresu sa nebude musieť meniť celá tabuľka, ale ostane tá, ktorú auto malo od začiatku, prípade sa majiteľ vozidla rozhodne, ako s tabuľkou naloží, keď vozidlo predá. Predkladatelia však návrh, ktorý predložili ešte začiatkom roka, museli upraviť. Do pôvodného nápadu tak vložili aj ďalšiu novinku. 

 

Od 1. januára budúceho roku sa motoristom vo veľkom uľahčí život. Parlament totiž schválil novelu zákona, podľa ktorej sa už nebudú vydávať tabuľky na autá striktne podľa okresov. EČV, či ľudovo ŠPZ-tky sa totiž majú viazať na vozidlo a nie na to, odkiaľ pochádza jeho majiteľ. Ak ju auto raz dostane, môže ho mať do konca svojho využitia. Či sa nachádza adresa trvalého pobytu vlastníka v jednom okrese a o určitý čas v inom okrese, stále bude mať jedno EČV. Ak bude EČV viazané na vozidlo, ide nepochybne o najjednoduchšie, najlogickejšie a najlacnejšie riešenie. Pri kúpe nového vozidla sa vygeneruje EČV, ktoré na vozidle ostane do konca životnosti,” uvádza sa v návrhu. Po novom sa tak zruší súčasné číslovanie tabuliek a nahradia ich automaticky vygenerované tabuľky. 

Nové tabuľky budú prenositeľné. Inými slovami, majiteľ vozidla sa pri jeho predaji rozhodne, ako s nimi naloží – a teda, či si ich nechá a dá si ich na nové auto, alebo auto predá aj s pôvodným evidenčným číslom.

 

Súčasné číslovanie sa zruší. Zdroj: TASR / KR PZ Nitra

Schválená úprava zároveň počíta aj so zrušením tzv. dvojkrokového odhlasovania vozidla. Inými slovami – v súčasnosti, ak Bratislavčan predá svoje auto do Nitry, tak ho najskôr musí odhlásiť na svojom dopravnom inšpektoráte a následne ho musí s novým majiteľom prihlásiť na rovnakej inštitúcii, ale v Nitre. Po novom sa na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte v krajine vykoná kompletná zmena držby vozidla na kupujúceho. Týmto sa celá administratíva zjednoduší.

Zákon počíta aj s možnosťou, že dopravný inšpektorát, ktorý budete mať najbližšie, nebude mať k dispozícii nové tabuľky. “Ak by sa vykonala zmena držby vozidla na dopravnom inšpektoráte, kedy by bolo potrebné vydávať nové EČV, ktoré nemá tento dopravný inšpektorát na svojom sklade, bude zabezpečené zasielanie nových dokladov a EČV kupujúcemu prostredníctvom kuriérnej služby,” informujú predkladatelia. 

Ušetrené peniaze štátu aj občanom

Novela by mala ušetriť peniaze štátu a aj samotným občanom. Navrhnutá zmena ušetrí jednak značné finančné prostriedky štátu (náklady na nákup nových EČV) a jednak jednotlivcom-vlastníkom motorových vozidiel v situácii, kedy majiteľ predá staré motorové vozidlo a kúpi nové. Znovupoužitie pôvodnej EČV však okrem finančnej úspory pre majiteľa vozidla prináša aj ekologický efekt pre spoločnosť, pretože pri súčasnom systéme sa hovoriť o plytvaní (pri dnešnom počte áut sa v úhrne jedná o značný objem kovu potrebného na výrobu EČV),” uvádza sa v dokumente. Pri súčasne platnej úprave sa ročne rozstrihá 400 000 jednotlivých tabuliek EČV.

 

Zdroj: Zoznam.sk / Peter Korček

Podľa našich informácií, pochádzajúcich z oficiálnych štatistík, sa za rok 2018 vyzbieralo na zmenách v evidencii vozidla vyše 81 miliónov eur a za rok 2019 vyše 86 miliónov eur. Veľkú časť týchto výdavkov majiteľov vozidiel však tvoria registračné dane, ktoré sa určujú podľa obsahu motora vozidla, tzv. kubatúry. Tento aspekt sa však v navrhovanej novele zákona nerieši. Nový majiteľ vozidla, ktorý si prihlási vozidlo v rovnakom okrese, zaplatí za administratívu 33 eur a ten, ktorý ho prihlási do nového okresu, platí dvojnásobok. Po novom by sa tak platilo iba za vybavenie si nových značiek, a to 33 eur. Predkladatelia ale informujú, že v prípade, ak držiteľ vozidla požiada o opätovné použitie tabuľky s evidenčným číslom na iné vozidlo, poplatok za pridelenie evidenčného čísla a vydanie tabuľky s evidenčným číslom sa nevyberie”

Návrh šiestich poslancov vládnej koalície – Miloša Svrčeka (Sme rodina), Lukáša Kyselicu (OĽaNO), Jána Krošláka (OĽaNO), Tomáša Lehotského (Za ľudí), Radovana Slobodu (SaS) a Mariána Viskupiča (SaS) – prešiel vo štvrtok hlasovaním parlamentu. Zo 129 prítomných poslancov za hlasovalo 105, novela získala podporu aj od opozície. Predkladatelia však schválený zákon oproti pôvodnému trochu zmenili. V prvom návrhu zákona, ktorý predkladali do parlamentu 8. januára, nepočítali s vygenerovaným tabuľkami. To zaviedli až spätne. Viac sme písali TU.

Galéria
Zdroj: TASR / Tomáš Halász
Evidenčné čísla vozidla sa budú meniť až od januára 2023. Zdroj: TASR / KR PZ Nitra
Evidenčné čísla vozidla sa budú meniť až od januára 2023. Zdroj: fb archív zoznam.sk
Evidenčné čísla vozidla sa začali meniť od januára 2023. ZDROJ: fb Polícia SR
Zdroj: Zoznam.sk / Peter Korček
Nové evidenčné čísla vozidla budú k dispozícii až od januára 2023. ZDROJ: Zoznam.sk / Peter Korček
navigate_before
navigate_next