Regióny Nitra Top

Malá obec je celá na nohách. Dôvodom je pohyb šelmy v okolí

Zdroj: FB / ŠURIANKY

ŠURIANKY – Malá obec ležiaca v pohorí Tribeč, len 15 kilometrov od Nitry, sa koncom tohto týždňa dostala do povedomia verejnosti. Šurianky totiž na svojej webovej stránke upozornili, že v ich chotári sa pohybuje medvedica aj s mladými.

 

Medvedica bola spozorovaná v utorok. Podľa nich ide s najväčšou pravdepodobnosťou o zatúlané jedince z lesov pohoria Tribeč. „Z tohto dôvodu upozorňujeme všetkých, ktorí trávia voľnočasové aktivity na poľných cestách alebo v priľahlých hájoch, aby uprednostňovali vychádzky v skupinách,“ tvrdí obec.

Ľuďom odporúčajú, aby sa počas pobytu v prírode nahlas rozprávali, vyberali si najlepšie otvorené priestranstvá a nevchádzali do priestorov s hustým a vysokým porastom ako sú zarastené medze, lesy a háje, repka, neskôr kukurica a podobne. “Veľmi nebezpečné môže byť aj stretnutie medvedice so psom na vôdzke alebo voľne pusteným,“ upozornila obec.

 

Ilustračná foto. Zdroj: TASR / Roman Hanc

„V žiadnom prípade by sa ktokoľvek nemal snažiť k medvedici ani k jej mláďatám približovať. Nie je predpoklad, že sa bude približovať k obydliam, avšak i tak je nežiaduce nechávať v blízkosti pozemkov odpadky a zvyšky jedla,“ myslia si.

Po konzultácii s členmi poľovného združenia, aj s prihliadnutím na legislatívnu ochranu tohto živočícha, bude táto situácia podľa obce monitorovaná a občania o nej budú informovaní.

Mohlo by vás zaujímať: