Regióny Žilina Top

ZÁSAH BLESKOM Turistom prišli na pomoc horskí záchranári, kvôli BÚRKE nemohli použiť vrtuľník

Zdroj: FB / Horská záchranná služba

TERCHOVÁ – Pod Veľkým Rozsutcom dnes poriadne vyčíňala búrka. Neďaleko dvoch turistov udrel blesk a spôsobil im zranenia. Horskí záchranári nemohli prísť na pomoc vrtuľníkom.

 

Horskí záchranári boli dnes 18.7. 2021 krátko pred poludním povolaní na pomoc dvom turistom. “O pomoc pre svojho manžela požiadala slovenská turistka. Počas zostupu z Veľkého Rozsutca, ešte vo vrcholových partiách, boli obaja nepriamo zasiahnutí bleskom,” informovala horská záchranná služba na sociálnej sieti.

Zdroj: FB / Horská záchranná služba

Blesk ich nezasiahol priamo avšak v dôsledku tlakovej vlny muž spadol a utrpel zranenia, “muž pri páde spôsobenom tlakovou vlnou utrpel viaceré tržné poranenia hlavy a pociťoval tŕpnutie nôh. Žena bola po páde len doudieraná ale nepotrebovala pomoc,” informovali horskí záchranári.

Vzhľadom na búrky, ktoré v tejto oblasti naďalej pretrvávali, nemohli horskí záchranári na pomoc použiť vrtuľník, ale využili terénne auto. “Záchranári z Oblastného strediska HZS Malá Fatra odišli mužovi na pomoc terénnym automobilom do Sedla Medziholie a odtiaľ pešo. Po ošetrení a poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti ho na nosidlách KONG transportovali do Sedla Medziholie a odtiaľ autom zviezli do Štefanovej, kde si ho prevzala do opatery posádka RZP, s ktorou pokračoval do nemocnice,”  informovali horskí záchranári.

Zdroj: FB / Horská záchranná služba