Regióny Bratislava

IDE SA NA OSTRO! Dlho očakávaná STANICA NIVY už slúži svojim PRVÝM ZÁKAZNÍKOM

BRATISLAVA – Je to tu! Už od skorého rána začala oficiálne slúžiť svojim návštevníkom tak dlho očakávaná autobusová stanica Nivy. Spolu s jej otvorením bol spustený aj prvý podzemný kruhový objazd na Slovensku. Dokonca o 3.00 hodine ráno vyštartoval na svoju prvú cestu autobus Slovak Lines, a to do rakúskeho Schwechatu. Čo očarilo prvých návštevníkov?

 

Otvorenie novej autobusovej stanice je významným míľnikom pre Bratislavu a pre dopravu v našom meste. Pri príležitosti zahájenia fungovania autobusovej stanice európskej úrovne, mnohé obchody vítali zákazníkov rôznymi zľavami a odmenami. Niektoré až v hodnote 100 eur! “Je to tu neuveriteľné, konečne krásne, čisté, nové a najmä je tu veľa vymožeností, keď človek čaká dlhšiu dobu na svoj spoj,” prezradila Zuzana (28) z Gabčíkova. Spomenula najmä wifi pripojenie, pohodlné sedenie, veľa miesta a najmä priehľadnú svetelnú tabuľu s rozpisom spojov. „Som rád, že po štyroch rokoch stavebných prác sa nám podarilo toto dielo dokončiť. Verím, že z miesta, z ktorého sa kedysi utekalo, sa stane miesto, ktoré si všetci obľúbia,“ povedal generálny riaditeľ HB Reavis Slovakia René Popik s tým, že mestu Bratislava a Bratislavskému kraju podľa jeho slov odovzdávajú moderný autobusový terminál najvyšších európskych štandardov. Celková investícia do  megaprojektu Nivy Centrum bol, podľa našich informácií približne 350 miliónov eur. “Som rád, že od dnes je už otvorená aj, pre mesto jedna z najvýznamnejších súčastí zmeny v tomto území, moderná autobusová stanica,” prezradil s hrdosťou primátor Bratislavy Matúš Vallo. Mnohí návštevníci ocenili to, že nová autobusová stanica Nivy bude otvorená nonstop. V čase mimo otváracích hodín nákupného centra je vstup zabezpečený cez vchod od Nivy Tower. Cestujúci môžu na novú autobusovú stanicu prísť 8 vchodmi či autom cez unikátny podzemný kruhový objazd. Pre cyklistov okrem nových cyklochodníkov vybudovali aj cyklovežu na Páričkovej ulici. Ponúka 118 miest pre bicykle. Uskladniť sa tu dá bicykel za 25 sekúnd!

Otvorenie novej autobusovej stanice Nivy.
Zdroj: Ján Zemiar
Cyklisti využijú výhody novej cykloveže.
Zdroj: Ján Zemiar

Ukončil sa štvorročný proces

Otvorením sa zakončil vyše štvorročný proces premeny areálu v novom centre Bratislavy. Pri tejto príležitosti stavebník, spoločnosť HB Reavis predstavil svoj projekt verejnosti. Developer hovorí, že nová stanica bude poskytovať „úroveň letiskového terminálu“. Denne ňou prejde takmer 10 000 cestujúcich a 1 100 autobusov, pričom maximálna kapacita novej autobusovej stanice je v počte spojov až päťnásobná. Súčasťou komplexu Nivy, ktorý spája nákupné centrum s jedinečnou zelenou strechou a výškovú administratívnu budovu Nivy Tower, je autobusová stanica umiestnená v podzemí na -1. podlaží. Jej rozloha je vrátane nástupísk, výstupísk a čakárne neuveriteľných 38 000 m2 . “Pre lepšiu predstavu ide o plochu viac ako 4 futbalových ihrísk,” hovorí generálny riaditeľ Slovak Lines a predseda predstavenstva Slovak Lines Služby Pavol Labant.

Už o 3.00 hodine vyštartoval prvý spoj na viedenské letisko.
Zdroj: Ján Zemiar

Čo všetko nová stanica ponúka, si môžte pozrieť odo dneška prísť pozrieť a vyskúšať.
Zdroj: Ján Zemiar

Otvorenia sa zúčastnili aj starosta Ružinova Martin Chren, starostka Starého Mesta Zuzana Aurichtová, ale aj šéf Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.
Zdroj: Ján Zemiar

Zaujímavá je rozhodne zelená strecha, ktorá poskytuje množstvo relaxu, ale aj pohybu.
Zdroj: Ján Zemiar

Komplex Nivy ponúka oveľa viac!

Okrem medzinárodného autobusového terminálu ponúkne aj nákupné centrum, tržnicu a výškovú administratívnu budovu. Skvelým priestorom je zelená strecha, ktorá ponúkne bežeckú dráhu, zóny na cvičenie či piknik, komunitnú záhradu, ale aj detské ihriská. Pri budove bude fungovať aj prvá automatizovaná parkovacia cykloveža v Bratislave. Na predajnej ploche 70-tisíc metrov štvorcových nájdu návštevníci množstvo obchodných prevádzok a služieb. Na druhom podlaží nachádza gastrozóna.

 

Okrem rôznych výhod centra, ako množstvo služieb, ponúka aj oddych v krásnom prostredí.
Zdroj: Ján Zemiar

Kedy projekt odštartoval?

Investor začal s budovaním centra Nivy 15. mája 2017 výkopovými prácami na mieste administratívnej budovy Nivy Tower. Približne o päť mesiacov začal aj s demolačnými prácami na vtedajšej starej autobusovej stanici. Pôvodný termín dokončenia stanice bol avizovaný na jeseň 2020, z dôvodu pandémie developer tento termín posunul najskôr na jar 2021, neskôr na jeseň tohto roka. Investor zároveň pri stanici vybudoval bulvár Mlynské Nivy.

Prvý podzemný kruhový objazd na Slovensku ušetrí vodičom čas.
Zdroj: Ján Zemiar
Galéria
Interiér novej autobusovej stanice. Zdroj: Ján Zemiar
Interiér novej autobusovej stanice. Zdroj: Ján Zemiar
Veľká LED tabuľa je pýchou novej stanice. Zdroj: Ján Zemiar
Na zelenej streche je možnosť relaxu, ale aj aktívneho športovania. Zdroj: Ján Zemiar
Na zelenej streche je možnosť relaxu, ale aj aktívneho športovania. Zdroj: Ján Zemiar
Na zelenej streche je možnosť relaxu, ale aj aktívneho športovania. Zdroj: Ján Zemiar
navigate_before
navigate_next